Jahody jsou doslova nadupané vitamíny. Obsahují velké množství vitamínu C, dokonce více než citrony nebo pomeranče. Dále pak vitaminy A, B, E, antioxidanty i organické kyseliny. Pro krásu je však důležitý hlavně mangan, který podporuje pevnost pleti i růst vlasů.
Jahody jsou navíc skvělým prostředkem proti vráskám, stahují póry, vybělují pigmentové skvrny a tiší sluněním podrážděnou pokožku. Kromě toho pomůžou i s problémy v těle, například vyčistí játra, jsou vhodné při dně i artróze, vyživují mozek a působí proti vzniku močových a žlučových kamenů.
Pokud jste vyčerpaní a potřebujete si vydechnout, jahody můžete nakrájet na plátky a přiložit si je na tvář. V klidu si takto lehněte a v tichu relaxujte aspoň půl hodiny. Poděkuje vám nejen vaše mysl, ale i pleť.
Pro inspiraci přinášíme řadu jahodových receptů na krásu i na zdraví. Ale pozor! Pokud jste na toto červené ovoce alergičtí, raději nic z následujících tipů nezkoušejte. Reakci totiž může vyvolat i zevní užití.
VIDEO: Jak vypadá samosběr jahod?
Samosběr jahod Jitka Pecharová
Peeling
Potřebujete: 5 jahod, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce koupelové soli
Postup: Jahody rozmačkáme s olivovým olejem a smícháme s koupelovou solí. Vzniklou směsí můžeme zjemnit zrohovatělou kůži na chodidlech nebo zmírnit příznaky celulitidy. Směs vmasírujeme, poté opláchneme vlažnou vodou a nakonec pokožku ošetříme krémem.
Maska na mastnou pleť
Potřebujete: 3 jahody, citronovou šťávu, lžící medu, sníh z jednoho vaječného bílku
Postup: Vše promícháme a naneseme na vyčištěnou pleť. Necháme působit 10 minut, pak smyjeme a tvář nakrémujte.
Maska na suchou pleť i lesklé vlasy
Potřebujete: 3 větší jahody, lžičku zakysané smetany, půl lžičky olivového oleje
Postup: Rozmačkáme jahody se smetanou a olejem, a naneseme na pleť. Necháme působit 15 minut a pak smyjeme.
Bělící zubní pasta
Potřebujete: 3 jahody, lžičku soli případně jedlé sody
Postup: Jahody rozmačkáme, smícháme se solí nebo sodou a vzniklou směsí odstraníme plak i skvrny na zubech.
Tipy na závěr
- Jahody není dobré mýt pod tekoucí vodou? Tím ztrácí až polovinu vůně. Nejlepší je položit je do mísy s vodou a nechat jen okapat.
- Hlavním alergenem v jahodách jsou organické kyseliny – jablečná, citronová, chininová, šťavelová a salicylová, které jsou ale také hlavním zdrojem jahodové chuti a vůně?
- Jahody mají afrodiziakální účinky. Jejich semínka totiž obsahují zinek, který povzbuzuje sexuální výkonnost?
- V Čechách se začaly jahody pěstovat až v 19. století? První sadba zahradních jahod k nám přišla v roce 1896 z Ameriky.