„Klíšťovou encefalitidou se v Česku loni nakazilo nejvíce lidí za poslední tři roky. Bohužel jsme v počtu nakažených na špičce i v rámci Evropy. Naštěstí začíná fungovat osvěta, lidé si nebezpečí více uvědomují a roste zájem o očkování, které proti nákaze chrání,“ uvedl Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny, která svým klientům na očkování nabízí příspěvek až 500 korun. „V loňském roce tuto možnost využilo poprvé v historii více než 100 tisíc našich klientů a VZP jim na příspěvcích vyplatila 65 milionů korun,“ dodal mluvčí a připomněl, že žádná jiná pojišťovna nemůže takové sumě konkurovat.

Stejně tak mezi klienty nejsilnější zdravotní pojišťovny stoupá rok od roku zájem o vyšetření kožních znamének. To snižuje riziko, že by u nich mohl propuknout zhoubný melanom. „Lékaři letos nově diagnostikují tento typ rakoviny kůže u 2 700 lidí v Česku, vyplývá to z dlouhodobých statistik a prognóz, které se od reality odchýlí vesměs jen minimálně,“ varoval Petr Arenberger, přednosta kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Zásadním způsobem ochrany proti melanomu je podle profesora Arenbergera nepřehánět pobyt na slunci, používat krémy s ochranným faktorem a nechávat si vyšetřit znaménka. Díky tomu lze jejich případné změny odhalit včas, kdy je výrazně větší šance na léčbu. „VZP proto klientům nabízí příspěvek až 500 korun i na vyšetření znamének,“ upozornil mluvčí pojišťovny. Loni tak VZP vyplatila pojištěncům přes 4 miliony.