Svrchní rohová vrstva je mnohem tenčí a buňky nejsou tak těsně seskupené jako u dospělé pokožky. Potní a mazové žlázy jsou také méně aktivní než u dospělých, takže hydrolipidický film (emulze vody a tuků, která pokrývá a chrání povrch pokožky) a ochranný kyselý plášť jsou slabé. Jaká je dětská pokožka a jak se postupně mění

  • Pokožka malých dětí je méně odolná a mimořádně citlivá na chemické, fyzikální a mikrobiální vlivy. Látky, které přicházejí do styku s pokožkou, se z tohoto důvodu vstřebávají mnohem snáze a pronikají do hlubších vrstev pokožky.
  • Dětská kůže je náchylnější k dehydrataci.
  • Potní a mazové žlázy jsou méně aktivní.
  • Přibližně v šesti letech je kůže plně vyzrálá a odpovídá kůži dospělých.
  • Činnost mazových žláz se nezvyšuje až do puberty kolem dvanáctého roku. Hormonální změny způsobují rozdíly ve struktuře a v chování pokožky chlapců a dívek, která až dosud byla stejná.
  • Pokožka je tenčí a má slabší pigmentaci než pokožka dospělých.

Opalování

Děti by se měly vyhýbat slunci mezi 10. a 16. hodinou. Ochrana je opravdu nutná. „I jediné spálení v dětství může být nebezpečné. Pokožka si poškození sluncem totiž »pamatuje« dvacet let a to samozřejmě riziko rakoviny hodně zvyšuje,“ tvrdí dermatolog profesor Petr Arenberger a doporučuje oblékat malé děti do speciálních oděvů s UV ochranou.

Kojenci a slunce

Kojenci mladší 6 měsíců by neměli být vystavováni slunci, protože jejich přirozené ochranné mechanismy kůže ještě nejsou plně vyvinuté.

Používejte šetrné mycí prostředky

Zapomeňte na to, že byste svému dítěti natřeli tělíčko svým tělovým mlékem nebo umyli vlásky svým šamponem! »Dospělácká « kosmetika je plná chemikálií, které mají za úkol pokožku či vlasy vylepšovat.

A to dětská kůže opravdu nepotřebuje. Proto při výběru kosmetiky volte speciální přípravky určené právě pro nejmenší. Nabízejí šetrnější péči bez dráždivých složek – konzervantů, parfémů a barviv, které by mohly vyvolat alergickou reakci. A např. právě dětské šampony mají také tu výhodu, že neštípou v očích.

POZOR: Výrobci kosmetiky varují zejména před používáním antibakteriálních a klasických tuhých mýdel. Ta mohou dětskou pokožku hodně vysušit a podráždit.

Omezte dobu koupání

Někteří dermatologové nedoporučují ani koupat dítě každý den. Dětská pokožka je pak podrážděná a náchylnější k alergiím a kožním vyrážkám. Nemáčejte proto dítě ve vaně dlouho a používejte teplou, ne horkou vodu!

Fotogalerie
5 fotografií