Máte-li podezření, že trpíte nějakou formou alergie, určitě se vypravte k odborníkovi. Vyšetření netrvá dlouho, není ani nijak zvlášť bolestivé a je nutné k tomu, aby lékař mohl nasadit správnou léčbu. Spolu s určením kritických alergenů je pouze lékař schopen posoudit zároveň vaši osobní i rodinnou anamnézu a na základě všech těchto zjištění určit přesnou diagnózu a nasadit vhodnou a účinnou léčbu.

UŽ SE PO NICH NEUSÍNÁ

Jako účinné léčivé prostředky jsou při alergické rýmě nasazována antihistaminika, přičemž moderní přípravky již nemají nežádoucí účinky v podobě únavy organismu. Léčba antihistaminiky je nejrozšířenější terapií, podávají se jak sezónním, tak celoročním pacientům. Pro prevenci se doporučuje s jejich užíváním začít již před nástupem pylové sezóny. Příležitostně lze také používat spreje s obsahem kortizonu, které pomohou překonat akutní záněty. Oblíbené jsou rovněž nosní spreje či kapky do nosu, ale i v tomto případě by jejich užívání měl posvětit lékař. Pomoc při boji s alergiemi nabízejí i alternativní přístupy – homeopatie, akupunktura a další.

NEBUDE OBTĚŽOVAT

Alergii jako takovou bohužel ani při nejlepší léčbě sice zcela vyléčit nelze, ale podáváním vhodných a alergologem určených léků (antihistaminika, lokální léky v případě očních a nosních potíží) lze účinně potlačit jejich příznaky a dopracovat se do stavu, kdy alergie nebudou omezovat váš každodenní život.

50 OTÁZEK

42. Jak probíhá alergologické vyšetření?

Pacientovi se do předloktí podkožně aplikují zředěné alergeny a kožní reakce ukáže, který je tím kritickým.

43. Co jsou antihistaminika?

Jedná se o moderní léky, které na rozdíl od svých předchůdců nemají vedlejší účinky, jako je malátnost, ospalost atd. Ulehčují život, léčí alergický zánět a tím předcházejí vzniku astmatu.

44. V jaké formě jsou antihistaminika k dispozici?

Lze je užívat v podobě tablet a roztoků pro podání ústy, dále v injekční podobě a v podobě kapek a sprejů do očí a do nosu.

45. Co jsou kromony?

Tyto antialergické léky k dlouhodobé léčbě působí jen tehdy, pokud je pacient bere ještě před kontaktem s alergenem.

46. K čemu slouží dekongestiva?

Tento výraz je odborným názvem pro nosní kapky či spreje, které účinně pomohou od nepříjemného pocitu ucpaného nosu. Je možné je však užívat jen týden, maximálně dva.

47. Proč není dobré dekongestiva užívat déle?

Při delším používání mohou mít účinek zcela opačný, dojde k otoku nosní sliznice a pocitu trvale ucpaného nosu.

48. Kdy se při alergii nasazují kortikoidy?

Kortikoidy jsou určeny pacientům se závažnějším onemocněním, kteří nereagují na jiné léky.

Co dalšího pomáhá při léčbě alergií?

Je to především vyhýbání se kontaktu s alergenem, sezónní alergici by se např. měli řídit počasím, při potravinové alergii není dobré konzumovat cokoli bez znalosti obsahu potravy atp.

Lze využít i alternativní metody léčby?

Ano, úspěchy v oblasti léčby alergií má i homeopatie, akupunktura, biorezonance (metoda založená na práci s elektro- magnetickým vlněním buněk) či hypnóza.