Světový den ledvin sice připadá na 9. března, ale o tento důležitý orgán je potřeba se starat po celý rok. Neměli bychom je například zbytečně zatěžovat. Podle odborníků je přitom ohrožuje i nadváha. „Objemní lidé mají až sedmkrát vyšší předpoklady k chronickému selhání ledvin. Ledviny silného člověka musejí více pracovat a to jejich funkci zhoršuje,“ varuje MUDr. Vladimír Vojanec z dialyzačního střediska B. Braun Avitum na Bulovce.

„Obézní člověk mívá velmi často i vysoký krevní tlak a s přibývajícím věkem trpí také cukrovkou. Kombinace těchto tří rizikových faktorů situaci ještě více zhoršuje a postup onemocnění ledvin může být velmi rychlý. U pacientů se sníženou funkcí ledvin vídáme tuto kritickou kombinaci často,“ doplňuje primář dialyzačního střediska NephroCare v Praze 4 – Krči MUDr. Petr Táborský.

Pozitivní je, že abychom se chronickému onemocnění ledvin vyhnuli, můžeme pro to něco udělat. Zhubnout. Tím se zlepší náš krevní tlak, lépe se kontroluje cukrovka a sníží se tak i zatížení ledvin. Kromě toho ulevíme i kloubům, klesne naše hladina cholesterolu a zbavíme se i dalších hrozících onemocnění, například spánkové apnoe, ztučnění jater či problémů se žlučníkem. Sníží se i riziko některých zhoubných nádorů.

Jako další preventivní ochrana může fungovat i zařazení fazol adzuki do našeho jídelníčku. Tyto fazole totiž podporují funkci ledvin. Dále se doporučuje zdravě se stravovat, mít ledviny v teple a nekouřit, nepít alkohol, vyhýbat se stresu a dbát na pitný režim.

Otestujte se

Máte strach, že onemocnění ledvin hrozí i vám? Můžete se z pohodlí doma otestovat na webových stránkách ledvinovakalkulacka.cz či dialyza.cz. Pokud v moderní techniku nemáte přílišnou důvěru, přijďte do dialyzačních center B. Braun Avitum a bez objednání a zdarma si nechat ledviny vyšetřit v době od 8 do 15 hodin. Adresy najdete na svetovydenledvin.cz.

Pokud je vám 50 let, jste diabetik, máte vysoký tlak nebo kardiovaskulární potíže, můžete si navíc nově nechat vyšetřit ledviny každé 4 roky u vašeho praktického lékaře.

Video
Video se připravuje ...

Jak probíhá vyšetření ledvin archiv

Jak fungují ledviny

Ledviny se podílí na vylučování vody, nečistot i léků z těla, hospodaří s minerálními látkami, udržují vnitřní prostředí celého těla v rovnováze, řídí krvetvorbu. Ledviny také významně přispívají k dlouhodobé regulaci krevního tlaku.

U těch, kteří trpí těžší poruchou jejich funkce, je vysoký krevní tlak téměř pravidlem. Proto je vhodné si ho doma pravidelně měřit. „Odborníci doporučují měřit se klinicky ověřenými tlakoměry ideálně vybavených Intelli manžetou,“ uvádí Zdeněk Rotal ze společnosti Omron.

Ledviny
Autor: Foto B. Braun, scom

Video
Video se připravuje ...

Profesor Vladimír Tesař nám řekl, jak chránit ledviny před onemocněním Adam Balažovič

Fotogalerie
12 fotografií