Bechtěrevova choroba je chronické zánětlivé onemocnění obratlů především v místech, kde se pánev spojuje s křížovou kostí. Své záhadné jméno získala po ruském neurologovi Vladimíru Michajloviči Bechtěrevovi, který ji jako první diagnostikoval v roce 1892.

Jak choroba postupuje, mění se fyziologické zakřivení páteře. Držení hlavy se předsouvá a v oblasti hrudní páteře se vytváří hrb.

Vznikají tzv. »bechtěrevská kulatá záda«. Svaly zvyšují své napětí a postupně se dostávají do stavu křeče a zkrácení svalu. Konečné stádium choroby vede ke ztuhnutí páteře a nehybnosti hrudníku,“ vypočítává MUDr. Ljiljana Marič, ředitelka léčebné péče Lázní Bohdaneč.

K tomu pak dodává: „Často k vývoji nemoci patří i únava, nechutenství, pokles váhy, oční problémy, opakované infekce močových cest, bolesti pat. Bechtěrevovu chorobu má 1 člověk z 200 a tato nemoc postihuje především muže, a to mezi 15. a 30. rokem života.“

„Bolest se zpravidla objevuje v klidu, v noci a před probouzení, budí nemocného ze spánku. Je spojena s pocitem ranní ztuhlosti trvajícím více než půl hodiny. Úlevu přináší lehké rozcvičení nebo aplikace tepla na ztuhlý úsek,“ upozorňuje MUDr. Bohumil Svášek, primář Slatinných lázní Toušeň.

Na tuto nemoc výborně zabírá i lázeňská léčba. „Ta pomáhá nemocnému udržet kondici a pohyblivost. Pacienti na ni mají nárok každý rok a trvá 28 dnů.

Dobře jim dělá především teplo (např. slatinné zábaly a koupele), magnetoterapie, cvičení v bazénu, podvodní masáže, skotské střiky a rehabilitace,“ říká primářka Marič s tím, že pokud pacient pravidelně cvičí a využívá lázeňskou léčbu, nemoc se může zastavit a zmírnit. Nikdy se však nevyléčí.

Příznaky choroby

  • Chronická bolest a ztuhlost, které se objevují v dolní části páteře.
  • Páteř se postupně stává stále méně ohebnou, pacient si nejprve nedosáhne rukama na kolena, později se nemůže vůbec předklonit.
  • Může se objevit i bolest hrudníku, zvláště při hlubokém dýchání.
  • Přidat se může i chronická těžká únava.
  • Zhruba 40 % případů Bechtěrevovy nemoci je spojeno se zánětem oční duhovky. Zánět se projevuje bolestí oka a zvýšenou citlivostí na světlo.
  • V mladém věku se může nemoc projevit jako otoky velkých kloubů na končetinách, především kolen.

Fotogalerie
7 fotografií