Látky, které náš organismus při delším pobytu v kanceláři dráždí, přitom pochází z nábytku, nátěrů na zdech, kopírek i počítačů. Častými příznaky, že jsme strávili až moc často v takto »zamořené« místnosti, jsou bolesti hlavy, dýchací problémy a pálení očí.

Pokud je to i váš případ, nezoufejte. Existuje jednoduchá pomoc v podobě pokojových rostlin. Když si nějaké do kanceláře umístíte, nebudou jen okrasou pro oko. Dokážou totiž zlepšit kvalitu prostředí tím, že zvyšují vzdušnou vlhkost a snižují množství prachu a dalších škodlivých látek. Také zvládnou pozitivně ovlivnit chuť do práce a eliminovat či zmírnit stres.

Ovšem jestli si už oblékáte kabát s tím, že si odběhnete do prvního květinářství a koupíte první květinu po ruce, zadržte. Není totiž kytka jako kytka. Každá rostlina má trochu jiné vlastnosti a hodí se k něčemu jinému. Proto byste měli vybírat podle toho, co si od ní slibujete.

Pokud vás nejvíc trápí pálení očí, stačí se řídit rčením našich babiček, že pohled do zeleného unavené oči uklidní. I lékaři tuto hypotézu potvrzují, jelikož rostliny odrážejí žlutozelenou část spektra, což opravdu naše oči dokáže zklidnit. To zvládnou v podstatě všechny květiny.

Co se týče čištění vzduchu, ideální jsou například břečťan či fíkus. Také se ale může stát, že problém na vašem pracovišti je spíše suchý vzduch, což platí především pro klimatizované prostory. Podle odborníků je vhodná vlhkost zhruba 40 procent. V topném období často hodnoty klesají na 20 procent a méně, což nám nesvědčí.

Lidem v suchém prostředí vysychají sliznice a rovněž se snižuje jejich obranyschopnost. Pro zvýšení vlhkosti se vyplatí vsadit na filodendron či scindapsus, který je velmi nenáročný na péči. Stejně tak poslouží i již zmíněný břečťan a díky svým obřím listům pak zvhlčují i monstera a banánovník.

Nezdravé chemické látky typu benzen, xylen či formaldehyd na nás v kanceláři působí z elektroniky, koberců i nábytku. Některé rostliny se s nimi ale naštěstí dokážou vypořádat. Xylen z lakovaného nábytku pohltí datlovník zakrslý, proti trichloretylenu je vhodný dračinec a od benzenu vyčistí vzduch zelenec a do třetice všeho dobrého břečťan. Co se týče formaldehydů, pomůžou chryzantémy i krásně barevné gerbery.

Také patříte mezi jedince, kterým doma nepřežije jediná živá květina? Máte strach, že ani v práci vaše péče zeleň zahubí? V tom případě jsou pro vás vhodné velmi odolné »držáky«, například tchynin jazyk, který vydrží téměř cokoli a umí si poradit s trichlorethyleny i formaldehydy ve vzduchu.

Na toulcovku (lopatkovec) se úplně vykašlat nemůžete, ale pokud jí pravidelně dodáte zálivku, odvděčí se vám tím, že odstraní v ovzduší trichlorethyleny. Nenáročný na pěstování je i filodendron a nepravidelné zalévání a kolísání teploty přežije africká kopřiva, tlustice nebo voděnka.

Statistika

✿ V místnosti s květinami klesá únava lidí až o 20 procent.

✿ Bolest hlavy se rostlinám daří snížit o 30 procent,stejně jako pocit sucha a bolesti v krku.

✿ Na pracovištích s květinami je nižší výskyt chřipkových onemocnění a kašel může poklesnout až o 40 procent.

Fotogalerie
10 fotografií