Dobré trávení, půl zdraví!

1. Jezte méně, ale častěji, nezvyšujte však celkový příjem kalorií. Nevynechávejte snídani; pozdě večer nejezte těžká jídla.

2. Do jídelníčku zařazujte potraviny bohaté na vlákninu: 5 porcí ovoce a zeleniny denně, včetně celozrnných potravin a luštěnin.

3. Nejméně třikrát týdně jezte ryby.

4. Omezte příjem potravin s vysokým obsahem živočišného tuku, a mastných a smažených jídel.

5. Konzumujte zakysané mléčné výrobky obsahující probiotika s prokázanými prospěšnými účinky na zdraví zažívacího traktu.

6. Dávejte přednost libovému masu, např. kuře, krůta, králík … popřípadě libovému hovězímu, vepřovému nebo jehněčímu masu.

7. Pijte 2 litry vody denně a omezte konzumaci nápojů obsahujících kofein, alkohol a velké množství cukru.

8. Nejezte ve spěchu a jídlo pomalu a důkladně žvýkejte.

9. Žijte zdravým životním stylem, pravidelně cvičte a nekuřte.

10. Udržujte si zdravý index tělesné hmotnosti (BMI) a snažte se mít zdravou tělesnou váhu. 

SNADNÁ POMOC

Fyzická aktivita je všelék a platí to i pro trávení. Naopak – sedavý životní styl má na zažívání neblahý vliv. Pokud se pravidelně hýbete, stačí i pravidelné delší procházky, podporujete funkci trávicího systému, aktivitu střev. Třeba právě jen při „obyčejné“ chůzi tím, jak pracují svaly v trupu, masírují svým pohybem střeva. Potrava je tak lépe rozmělněna a zpracována. Pohyb je také nenahraditelným pomocníkem při jakékoli dietě. Bez něj zkrátka zdravě nezhubnete.