Pokud patříte mezi ty šťastné a žádnou formou alergie netrpíte, není třeba činit ve svém životním stylu v tomto ohledu žádné zásadní změny. Jste-li ale členem početné skupiny alergiků, či dokonce astmatiků, pak už jsou opatření nutná. Mezi ta základní patří vyhýbání se alergenům. Boj proti nim začíná v domácnosti, kde jsou významným alergenem roztoči. Věděli jste například, že každou noc sdílíte lůžko spolu s 1,5 až 2 miliony prachových roztočů a bakterií?

NEBEZPEČNÝ PRACH
Roztoči jsou okem neviditelní členovci příbuzní pavoukům a klíšťatům. Dorůstají velikosti přibližně 0,1 mm. Průměrně žijí 20 – 40 dnů, během nichž po sobě každý jedinec zanechá více než 2000 částeček výkalů obsahujících silný alergen. Samička roztoče přitom vyprodukuje 60 – 100 vajíček denně! „Problémy alergiků a astmatiků způsobují právě roztoči, kteří se v domácnosti nacházejí téměř všude. Daří se jim ve vlhkém a teplém prostředí, jako jsou postele, matrace, lůžkoviny, čalouněný nábytek, koberce. V přírodě jsou hubeni přirozenými nepřáteli a ničí je i sluneční paprsky, v domácnosti tomu tak není. Roztoči přežívají a reprodukují se lépe právě v matracích a lůžkovinách, neboť vlhkost a teplo, které jim prospívají, zde přetrvávají až několik hodin,“ říká kožní lékařka MUDr. Hana Janíková.

Autor: Shutterstock

ZNEPŘÍJEMNIT JIM ŽIVOT
Účinnou obranou proti roztočům je pravidelné čištění bytu či domu. Pomocí při úklidu je pak mimo jiné používání vysavačů s technologií hubící roztoče, bakterie a odstraňující pyl z oblečení i domácího textilu. Existují vysavače přímo určené do domácností s alergiky, které jsou vybavené především účinným HEPA filtrem. Ten zachytí i nejmenší částečky prachu. Účinné jsou rovněž vysavače s desinfekční UV-C lampou, jejíž záření úspěšně zničí roztoče, dále odstraní bakterie a viry včetně tipu H1N1 (chřipkový virus).

V ČÍSLECH

-Každý třetí Čech trpí nějakou formou alergie

-V České republice je přibližně 500 000 astmatiků

-Šokující je i výskyt astmatu v rozmezí 10 – 15 % u všech dětí

-5 % z tohoto počtu je navíc postiženo alergickým ekzémem