Kontaktní čočky nosí v České republice a na Slovensku zhruba 220 000 lidí. Z rozsáhlého internetového průzkumu očních klinik DuoVize a NeoVize, do kterého se zapojilo 745 respondentů z České republiky i Slovenska, vyplynulo, že zdravotní potíže s očima má více než 60% uživatelů kontaktních čoček.

Nejčastější komplikací nositelů kontaktních čoček je pocit řezání či pálení v oku (uvádí 67 % respondentů) a zarudnutí očí (56 % respondentů). Každý pátý „čočkař“ prodělal zánět spojivek, 9 % dotázaných zaznamenalo v souvislosti s nošením kontaktních čoček zhoršené vidění, 4,5 % zhrubnutí víček a 4,5 % zánět rohovky.

U několika nositelů komplikace dokonce vyústily v rohovkový vřed. „Jedná se o závažný povrchový zánět rohovky, který vzniká při defektu povrchové vrstvy rohovky a za přítomnosti bakterií, virů či plísní. Porušeným povrchem proniká infekce rychle do hlubších vrstev rohovky. Může dojít i k jejímu proděravění, takže se infekce šíří do nitra oka,“ říká docentka Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize, a dodává: „Vřed se šíří velmi rychle, i po včasném podání antibiotik se často hojí jizvou, která může následně bránit vidění. Někdy je nutné provést dokonce transplantaci rohovky.“

Za komplikace si nositelé kontaktních čoček často mohou sami, protože nedodržují pravidla nošení čoček. Z průzkumu vyplynulo že:

· Více než 80 % respondentů nechodí na pravidelné oční prohlídky, přitom by měli odborníka navštívit alespoň jednou za půl roku. „Člověk si po čase myslí, že už všechno ví a všechno zná. Ale není to pravda. Kontaktní čočky ovlivňují povrch oční rohovky, což není pouhým okem rozpoznatelné. Vyšetření na štěrbinové lampě, které případné změny odhalí, zabere 10 minut, lidé by je měli pro své zdraví obětovat,“ doporučuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Autor: NeoVize

· Prošlé kontaktní čočky používá 71 % lidí. „Čočky mohou být v neotevřeném pouzdře maximálně 30 dnů. Navíc po otevření blistru začíná běžet doba jejich životnosti. To znamená, že například čtrnáctidenní čočky můžete nosit pouze 14 dnů od otevření, nikoli čtrnáct dnů v součtu, jak se lidé mylně domnívají,“ dodává MUDr. Valešová.

Autor: NeoVize

· Téměř 45 % dotázaných uvedlo, že se dostali do situace, kdy si před nasazením či vyjmutím čoček z očí neměli možnost umýt ruce. „Ruce by měly být při jakémkoli kontaktu s okem vždy umyté desinfekčním prostředkem, důkladně opláchnuté čistou vodou a následně pečlivě osušené v ručníku, který na rukách nezanechává vlákna,“ radí MUDr. Valešová.

Autor: NeoVize

· 13 % respondentů uvedlo, že někdy uskladnilo čočky v obyčejné vodě, a 21 % čočky vodou někdy omylo. Přitom specializovaný dezinfekční roztok by nikdy neměla nahrazovat obyčejná voda ani fyziologický roztok: „Samotná voda čočky ničí, protože v ní mohou nabobtnat. A izotonický roztok je živná půda pro jakékoli bakterie, pokud neobsahuje desinfekční prostředek,“ vysvětluje MUDr. Valešová.

Autor: NeoVize

· Líhní nebezpečných bakterií je také kontejner na čočky. Podle odborníků by se měl měnit alespoň jednou za měsíc, vždy s každým novým zakoupeným roztokem. To však dodržuje pouze 36 % dotázaných.

· Téměř 80 % dotázaných v čočkách někdy usnulo. „Je to opravdu nebezpečné. Výzkumy ukázaly, že i když spíte v kontaktních čočkách méně než jednou týdně, je riziko infekce 6,5x vyšší,“ varuje docentka Šárka Skorkovská.

· Polovina dotázaných nakupuje kontaktní čočky přes internet nebo v kamenných obchodech (například v drogeriích) zcela bez vyšetření lékaře, pouze na základě hodnoty dioptrií. „Při výběru korekce je nutné znát zakřivení oka, jeho průměr a také ohniskovou vzdálenost. Ta je však jiná než u brýlí,“ varuje MUDr. Valešová, a dodává: „Navíc existuje řada různých typů kontaktních čoček, které se liší materiálem, obsahem vody, konstrukcí i dobou nošení. Výběr kontaktních čoček je vždycky individuální a je proto zcela nezbytné jej důkladně konzultovat s očním lékařem a nevybírat čočky jen podle počtu dioptrií.“

Autor: NeoVize

Z průzkumu vyplývá, že kontaktní čočky mohou být dobrý sluha, ale špatný pán. Jejich bezproblémové nošení vyžaduje striktní dodržování hygienických pravidel a také nepřekračování doporučené doby nošení kontaktních čoček. Důležitá je i výměna pouzdra každý měsíc. Nedodržování pravidel nošení kontaktních čoček může vést k závažným očním onemocněním, mnohdy i k poškození zraku a komplikované léčbě.

Všechna tato omezení se dají vyřešit šetrnou laserovou operací, která je v součtu dokonce levnější než dlouhodobé nošení kontaktních čoček. „Vysoce kvalitní laserová refrakční operace včetně předoperační i pooperační péče a doživotní záruky se dá pořídit za čtyřicet tisíc korun za obě oči. Oproti tomu za 10 let nošení kontaktních čoček pacienty mnohdy utratí i šedesát tisíc,“ říká MUDr. Valešová.

Autor: NeoVize

Moderní laserové metody NeoSMILE 3D a NeoLASIK HD, při kterých dioptrie odstraňuje precizní femtosekundový laser VisuMax, jsou zcela bezbolestné. Pacient stráví na operačním sále přibližně dvacet minut a po krátké kontrole odchází domů. Prakticky ihned se vrací do normálního života.