Modelka a herečka Barbora Mottlová nosila kontaktní čočky 15 let. A jak sama přiznává, ne všechna striktní pravidla péče a bezpečnosti s kontaktními čočkami dodržovala: „Klidně jsem v nich plavala i sprchovala se a na pravidelné kontroly očí jsem nechodila. Občas se mi stalo, že jsem v čočkách dokonce i únavou usnula. Čočky jsem nosila pořád a nestřídala je s brýlemi,“ vypráví.

Autor: AdobeStock

Bára Mottlová mohla přijít o oko

Pak si „uhnala“ zánět rohovky. „Bylo to velmi bolestivé, zánět se léčil dlouho, každý den jsem musela chodit na kontroly. O oko jsem dokonce mohla přijít!“ vzpomíná. Vysvobozením tak pro ni byla po vyléčení zánětu laserová operace, při které se odstraňují dioptrie.  „Podstoupila jsem operaci metodou NeoSMILE 3D a nemohu si ji vynachválit. Byla bezbolestná, rychlá a teď vidím jako ostříž,“ vzkazuje herečka a modelka. „Jsem moc ráda, že něco takového vůbec existuje.“

Šetrná metoda NeoSMILE 3D přináší zásadní zkrácení rekonvalescence po zákroku, pacienti se tak brzy vracejí do práce a nepřijdou ani na dlouhou dobu o své oblíbené činnosti. Hned po operaci vidí pacient lépe než před zákrokem a během několika hodin se zrak stabilizuje natolik, že se může dívat na televizi nebo pracovat na počítači. Druhý den po zákroku už většina lidí vidí zcela normálně. O týden později je již možné sportovat včetně plavání, ženy se mohou líčit.

Metodou NeoSMILE 3D je možné odstranit dioptrie do dálky i astigmatismus. Celosvětově již tento miniinvazivní zákrok podstoupilo přes 200 tisíc lidí a zájem se každoročně zvyšuje.

Autor: Neovize Group s.r.o.

Čočky za 180 tisíc, operace za 40 tisíc

„Za kontaktní čočky jsem dávala tisícovku měsíčně, to znamená celkem 180 tisíc za 15 let. Je to teda velký rozdíl v porovnání s laserovou operací,“ zamýšlí se Bára Mottlová.

„Vysoce kvalitní laserová operace včetně předoperační i pooperační péče a doživotní záruky se dá pořídit za čtyřicet tisíc korun za obě oči,“ říká primářka Oční kliniky NeoVize Brno, docentka Šárka Skorkovská.

O laserové operaci uvažuje i Josefina Kuchařová. Kontaktní čočky nosila šest let, pak málem přišla o zrak: „Zrudlo mi oko, pak začalo pálit a slzet. U lékaře jsem se dozvěděla, že jde o rohovkový vřed. Teď si kapu troje antibiotika a mám zakázáno nosit čočky. O zrak se bojím, přeju si, aby nakonec všechno dobře dopadlo.“ Josefina se po skončení léčby už k čočkám vrátit nechce. Zvažuje laserové odstranění dioptrií.

Autor: Neovize Group s.r.o.

K laserové operaci i doživotní záruka

Po laserové operaci odpadá starost s nákupem kontaktních čoček, pouzdra a roztoku či nutností nosit s sebou pouzdro a roztok a pamatovat na včasnou výměnu. „Pacienti si po laserové operaci užívají volnosti a svobody. Mohou kdekoliv přespat, aniž by řešili náhradní čočky na druhý den, nemusí s sebou nosit roztok, nebo vyndávat kontaktní čočky před plaváním a sprchování a užívat si vody a zábavy bez omezení,“ vyjmenovává výhody laserové operace primářka DuoVize MUDr. Lucie Valešová.

Oční kliniky DuoVize Praha a NeoVize Brno zahrnují do běžné ceny laserové operace NeoLASIK HD a NeoSMILE 3D doživotní záruku bez dalších příplatků. Není nutné tak zákrok odkládat a zvažovat, zda je právě teď vhodná doba pro operaci. V případě, že bude potřebné doladit v průběhu dalších let dioptrický stav očí, bude pacientovi v rámci záruky provedena dokorekce zdarma. V ceně zákroku je i pooperační péče včetně základních léků a umělých slz v pooperačním období.