Petržel

Snad nejlepší je konzumovat kořen plodiny. Díky němu načerpáte do organismu vitamíny A, C, B1, B2, B3, B6, E a kyselinu listovou, z minerálních látek pak pro změnu vápník, hořčík, draslík a fosfor. Pravidelné baštění vám zaručí snížení krevního tlaku, vyčistí trávicí trakt a zlepší i vaše trávení. Dále tyto látky pomáhají při nemocech ledvin a rozrušování ledvinových kamenů.

Naťová petržel je zase zvláště vhodná k léčení zrakových poruch, protože koncentrace aktivních látek je v ní mnohem vyšší než v kořenu. Už od dob středověku se pak nať petržele používá k posílení správné funkce srdce při srdeční ischémii, arytmiích a angině pectoris.

Pokud jde o afrodiziakální účinky, zabírá petržel údajně spíše na dámy, kterým dokonce i zreguluje menstruační cyklus. Pozor by si na něj ale měly dát těhulky, jelikož ve vysokých dávkách může mít na svědomí předčasné kontrakce dělohy. Ani po porodu by to kojící maminky s jeho konzumací neměly přehánět, stejně tak malé děti asi do 5 let a lidé trpící akutními ledvinovými kolikami.

Petrželové víno na podporu srdeční činnosti...

10 listů naťové petržele, 1 bílého vína a 1 lžíci vinného octa vaříme 10 minut, přidáme 300 g medu a vaříme další 4 minuty. Slijeme, užíváme likérovou sklenku denně (nejlépe ráno) při angině pectoris, srdeční ischémii, arytmii a dalších nemocech srdce.

Odvar na ledviny, trávení a močové kameny

2 kávové lžičky sušené petržele zalijeme ¼ l studené vody, necháme 15 minut vařit a 15 minut vyluhovat. Pijeme 2 – 3x denně při problémech s ledvinami, močovými kaménky nebo trávením.

Celer

Tenhle kořen je svými afrodiziakálními účinky vyhlášený díky velkému množství éterických olejů, které obsahuje. Pokud si celer zařadíme do jídelníčku, látky se při jídle uvolní a zapůsobí na nás antibakteriálně a antimykoticky. To znamená, že jsou účinnou ochranou a dezinfekcí našeho trávicího traktu, zabíjejí infekce v ledvinách a močových cestách a podobně působí i na dýchací cesty při nachlazení.

Celerové silice potom také pomáhají s rozpouštěním hlenu a zároveň dezinfikují sliznice, čímž nám pomohou s jejich čištěním a zároveň zabíjí mikroorganismy. Celer je tedy vhodným doplňkem léčby nachlazení, především v syrovém stavu. Nejúčinnější je při léčení nachlazení šťáva z čerstvého celeru, která obsahuje nejen ony éterické dezinfekční látky, ale i velké množství vitaminů a minerálů, které posilují imunitu.

Další výhodou celeru je pak jeho funkce přírodního diuretika – podporuje totiž tvorbu moči, čímž čistí náš pohybový aparát, rozpouští usazeniny a pomáhá je odplavovat z těla. Zabírá i při léčbě revmatismu, dny a artritidy. Pokud si pravidelně dopřejete syrový celer či šťávu z něj, uleví se i vašim kloubům.

A na závěr, látky obsažené v celeru snižují hladinu krevního cukru, tudíž je vhodný pro diabetiky. Kdo má problémy s vysokým tlakem, rozhodně by na celer zanevřít neměl, ale naopak ho konzumovat pravidelně. Přirozeně totiž krevní tlak snižuje a navíc působí také jako stimulant produkce žluče, čímž napomáhá trávení.

Odvar

Kořeny nastrouháme, usušíme a uschováme ve skleněných nádobách. Kávovou lžičku zalijeme ¼ l studené vody, necháme 5 minut vařit, 10 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně hodinu po jídle při všech výše uvedených potížích. Pijeme maximálně 6 týdnů.

Fotogalerie
38 fotografií

Další články na Blesk.cz: