Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nejlepší lék na nachlazení? Sáhněte po zázvoru a křenu!

/
  • Zázvor
    19. října 2016 ● 10:00

    Kořeny rostlin jsou blahodárné! Léčivá síla se v nich koncentruje, a proto mají poněkud jiné účinné látky, než které jsou obsažené v nadzemních částech rostlin. Pokud potřebujete pomoc, sáhněte po křenu či zázvoru!

  • 1.

    Křen

    Křen je dobrý při léčbě zánětů močového měchýře, při podpoře vylučování ledvinových kamenů a také při revmatických potížích. Navíc křen pomáhá při kašli a také při léčbě nachlazení, bolesti v krku a rovněž při chřipce.

    Křen
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Sirup proti nachlazení

    Nejprve si připravte 10 dg nastrouhaného křenu, který zalijte dvěma deci vody. Vodu převařte a nechte vychladit. Poté pod pokličkou nechte luhovat půl hodiny. Pak sceďte, důkladně vymačkejte (přes plátno) a do tekutiny přidejte 10 dg medu. Při nachlazení a chřipce užívejte po jedné lžíci (děti jednu lžičku) třikrát denně.

    Nastrohaný křen dovede zázraky. Nejlepší je s medem.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Mléko na jaterní potíže

    Tři lžíce čerstvého nastrouhaného křenu zalijte sklenicí mléka a vše ohřívejte na mírném ohni po dobu 5 minut. Pak nechte pod pokličkou odstát na 10 minut, nakonec sceďte. Mléko popíjejte po dvou doušcích každé 3 hodiny. Léčba by měla trvat týden, je ovšem potřebné předem se poradit s lékařem, protože u některých jaterních potíží může křen uškodit.

    Nastrouhaný křen je skvělý nejen v kuchyni
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Čaj na vyrážky v ústech

    50 g strouhaného křenu, 15 g semen kopru a lžíce máty zalijte půl litrem vařící vody. Poté nechte pod pokličkou  20 minut luhovat, pak sceďte. Tímto čajem několikrát denně vyplachujte ústa až do úplného vyléčení nepříjemné ústní vyrážky.

    Nastrouhaný křen.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Zázvor

    Zázvor je svými blahodárnými účinky známý.  Tento na východě populární léčebný prostředek má nepřeberné množství chemického složení, což při použití nabízí výhody i nevýhody. Zázvor obsahuje gingerol, tato látka může za ostrou chuť čerstvého kořene, kterou špatně snášejí lidé se žaludečními vředy, ledvinovými kameny a nemocemi močového měchýře.

    Na co také pomáhá?

    • Snižuje hladinu cholesterolu, urychluje metabolismus a pomáhá eliminovat toxiny.
    • Zvyšuje vytrvalost, zmírňuje chronickou únavu.
    • Eliminuje kvašení a hnití ve střevech, má příznivý vliv na funkci mozku.

    Zázvor
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Na kašel a nachlazení

    Svařte půl litru vody, přidejte 2 lžíce strouhaného čerstvého kořene a vařte asi 10 minut na mírném ohni. Poté přidejte špetku mleté skořice, sušené máty, černého pepře a 5 – 7 hlaviček hřebíčku. Přidejte lžíci do jakéhokoli čaje, med a pijte ne déle než 2 týdny. Po sedmidenním intervalu je možné léčbu opakovat.

    Zázvor
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Na suchý kašel

    Nastrouhejte kořen a z něho vymačkejte lžíci šťávy. Přidáme stejné množství citronové šťávy a tekutého medu. Promíchejte a užívejte 3krát denně.

    Zázvor
    Autor: Shutterstock.com

  • 8.

    Na zánět průdušek

    Půl lžičky cibulové šťávy smíchejte se stejným množstvím strouhaného čerstvého zázvoru a lžičkou medu. Užívejte 3 – 4 krát denně až do vymizení dušnosti a kašle.

    Zázvor
    Autor: Shutterstock.com

  • 9.

    Pro zlepšení imunity

    Smíchejte sklenici suchých mletých šípků a stejné množství suchého jalovce. Na směs nalijte 1 litr vroucí vody, přidejte 1 polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru. Nechte přes noc vyluhovat, přeceďte, můžeme přidat med.

    Zázvor
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    9 fotografií

Dnešní horoskopy