S objevem PEA (palmitoylethanolamid) jsou spojeni sirotci a vejce. V období po 2. světové válce řešili v Americe lékaři v dětských domovech nadměrný výskyt revmatické horečky. Přisuzovali to nedostatečně pestré stravě svěřenců, za níž mohla finanční nouze tehdy přeplněných zařízení. Na jídelníčku zcela chyběla vejce... Oproti tomu děti v rodinách konzumovaly až tři denně.

ÚČINEK VAJEC
Když ústavy začaly sirotkům vejce pravidelně podávat, onemocnění se rychle podařilo vymýtit. Při rozborech vaječného žloutku pak chemici objevili a izolovali látku PEA. Od objevu v roce 1957 se předpokládalo, že PEA slouží správné funkci imunitního systému obecně a že pro jeho posílení stačí pravidelně konzumovat vaječné žloutky.

Autor: shutterstock

PŘISPĚLI I ČEŠI
Na přelomu 60. a 70. let se na výzkumu látky podíleli i čeští vědci. S příznivým výsledkem testovali PEA jako nástroj prevence onemocnění chřipkou a virózami dýchacích cest. Teprve Italové o dvacet let později objasnili specifickou úlohu PEA v imunitním systému. V něm tato látka koriguje živelnost imunitní reakce na podněty, které vyvolávají v těle záněty a bolest. Za tento objev byla v roce 1993 udělena Nobelova cena italské profesorce Ritě Levi-Montalcini. Po roce 2001 se PEA stala uznanou složkou potravin pro zvláštní lékařské účely.

JEŠTĚ něco O PEA

l
PEA je blízký příbuzný léčivých látek z konopí – kanabinoidů.
l
PEA se může užívat spolu s nejrůznějšími léčivy, pokud je pro to důvod.
l
Česká republika je jednou z mála zemí světa, kde si lze PEA legálně koupit.

BEZ VEDLEJŠÍCH ÚČINKŮ
Při chronických zánětlivých onemocněních organismus není schopen dostatek látky PEA vyprodukovat. Je-li do těla dodána zvenčí, vede k ústupu zánětlivého procesu. Jedná se přitom o látku tělu vlastní, tudíž nevykazuje vedlejší nežádoucí účinky typické pro protizánětlivá a analgetická léčiva.