Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jsou dobré na žaludek a srdce: Podívejte se na nejlepší recepty z hrušek!

/
  • odpolední svačina
    8. září 2016 ● 10:00

    Hrušky jsou chutné a zdraví prospěšné! Navíc z nich můžete připravit různé dobroty. Jaké? Podívejte se do naší galerie…

  • 1.

    Jedna denně posílí imunitu!

    Že jsou hrušky dobré na nervy a krev, to už nám říkávaly naše babičky a při nemocech krevního oběhu a ledvinových chorobách se doporučují dodnes. Obsah tříslovin a pektinu působí ochranně na sliznici žaludku a střev. Šťáva z hrušek zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Hrušková šťáva navíc obsahuje hodně draslíku a tak se podává jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také v případě, kdy je třeba z jakýchkoli důvodů užívat diuretika.

    hruška
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Víte, jak zabránit hnědnutí?

    K hnědnutí dochází, jakmile hrušky oloupete a nakrájíte. Hrušky stačí pokapat citronovou šťávou, tím zachováte pěknou barvu hrušek.

    odpolední svačina
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Čatní

    500 g hnědého cukru, čerstvý zázvor, 2 lžičky soli, ½ lžičky mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté skořice, 1 sklenice hrozinek, 2 sklenice ovocného octa, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 stroužek česneku, 1 ½ kg hrušek, 1 cibule, ½ lžičky mletého hřebíčku

    Postup: Hrušky oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme, cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. V hrnci pak smícháme cukr a ocet a přivedeme do varu. Pak přidáme hrušky a ostatní ingredience. Na mírném ohni vaříme asi hodinu, dokud směs nezhoustne. Pak ji rozdělíme do čistých sklenic.

    Hrušky obsahují řadu vitaminu i minerálů
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Likér

    12 hrušek, 1 kg cukru krupice, 10 mandlí, polovinu vanilkového lusku, 1 lžičku skořice, 1 lžičku hřebíčku, 1 ½ l čistého lihu

    Postup: Hrušky umyjeme, nakrájíme na menší kousky a vložíme do velké lahve. Zasypeme cukrem a přidáme vanilkový lusk, mandle, hřebíček a skořice. Nakonec přidáme líh. Pořádně zamícháme a necháme dva týdny odstát. Jednou za dva týdny protřepeme. Nakonec přelijeme přes sítko do lahví.

    ...
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    V zázvoru

    1 kg hrušek, 50 ml suchého bílého vína, 2 lžíce citronové šťávy, 250 g cukru, 3 -4  hřebíčky, 2 lžičky zázvoru, na špičku nože konzervačního přípravku, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžičku mleté skořice

    Postup: Hrušky oloupeme, rozkrojíme napůl, odstraníme jadřince a dužinu nakrájíme na podélné plátky. Do hrnce nalijeme 200 ml vody, bílé víno, citronovou šťávu, přidáme cukr, hřebíček a zázvor. Vše přivedeme k varu, poté přidáme hrušky a vše dusíme na mírném plameni asi deset minut. Přidme konzervační přípravek a dochutíme muškátovým oříškem a skořicí. Hrušky naložíme do sklenic, dobře uzavřeme a asi 12 hodin necháme stát na chladném místě.

    Spadlé ovoce je vaše!
    Autor: scom

    Fotogalerie
    5 fotografií

Dnešní horoskopy