Blesk vám přináší dva testy, ve kterých si jednoduše ověříte, jak na tom s pamětí jste. Pokud by vaše výsledky nebyly nijak ohromující, je namístě si promluvit s vaším ošetřujícím lékařem. Ten vás může poslat na speciální vyšetření.

Alzheimerova nemoc

Narušuje část mozku a způsobuje pokles funkcí, jako je myšlení, paměť, úsudek. Bývá nejčastější příčinou demence. Nejdříve se zhoršuje krátkodobá paměť.

Demence

Je to duševní onemocnění, při kterém dochází ke snížení paměti, intelektu a jiných tzv. poznávacích funkcí. Nemocný často jedná v afektu, je náladový, neudrží pozornost a hůře se soustředí a vnímání. V posledních stadiích už nejsou pacienti s demencí ani s alzheimerem schopni se sami o sebe postarat.

Prevence

✔ učte se novým věcem

✔ luštěte křížovky a čtěte

✔ hrajte hry náročné na pozornost

✔ cestujte

✔ hýbejte se

✔ vyhněte se nečinnosti, depresi, cigaretám či pití alkoholu

✔ dbejte na dostatek vitaminů B12, thiaminu či kyseliny listové

MOZEK: CO HO OHROŽUJE A CO MU PROSPÍVÁ
Autor: Infografika Blesk

TEST Č. 1

K testování budete potřebovat pouze stopky, tužku a papír (můžete i psát do počítače). Snažte se během 1 minuty zapamatovat v přesném pořadí co nejvíce z 15 uvedených slov. Zakryjte je a během 2 minut jich napište co nejvíce v přesném pořadí.

Hrad

Pes

Motorka

Hokej

Vířivka

Nákyp

Lady Di

Velké nůžky

Víno

Hory

Lampa

Víla

Růže

Ředkvičky

Parník

Řešení: Pokud máte ve správném pořadí 12 až 15 slov, váš výsledek je výborný, 7 až 11 slov je dobrý výsledek, pokud máte správně 6 a méně slov, svůj mozek pravidelně netrénujete.

PARTNERSKÝ TEST Č. 2

Otestujte se s partnerem navzájem. Přečtěte mu níže uvedená slova. Po dvou minutách ho nechte slova zopakovat, za dalších pět minut opět.

Obchod

Město

Země

Sýr

Královna

Hora

Libra

Bota

Sestra

Řidič

Řešení: Výsledky svého partnera můžete porovnat se svými. Pokud jste si zapamatovali všechna slova a i po určeném časovém limitu je zvládli vyjmenovat, s vaší pamětí je vše v pořádku. Pokud jste si nezapamatovali ani polovinu, není to dobré. Kdo z vás je tedy lepší?

Fotogalerie
11 fotografií