Spíše než před blechami máme tendenci svým psům a kočkám pořizovat určitou ochranu před klíšťaty. Majitelé často na jaře pořídí zvířátkům ochranné obojky či pipet, nebo vše vyřeší pomocí tabletek. Tím obvykle zabijí dvě mouchy jednou ranou, jelikož kromě klíšťat tyto metody zabírají právě i na zmíněné blechy.

Jenže tím obvykle péče končí a další investice už se nekoná. Přitom však obojkům vyprší účinnost již po 5 až 6 měsícům, tabletky přestávají fungovat za 3 měsíce a účinnost pipet je pouhý jeden měsíc.

Pak už je jen otázka času, kdy nechráněný psí či kočičí miláček přinese odněkud domů blešky, které mu nejenže budou poskakovat v kožichu a trápit ho, ale také za sebou nechají trus a vajíčka a rázem dokážou zamořit i celý váš byt či dům.

Na těle hostitele pobývá blecha v dospělém stavu, přičemž zvíře kouše a saje mu krev. Vajíčka, která zde naklade, pak volně vypadávají do okolního prostředí, a proto se během další vývojové fáze vyskytují i v pelíšku, v kobercích a sedačkách. Po vylíhnutí z vajec si blechy hledají dalšího hostitele a putují dál, třeba i k sousedům.

Z celkové populace dospělých blech činí ty potvůrky, které vidíme ve zvířecím kožíšku, pouhých 5 %. Zbytek se pak nachází právě v okolí. Od nakladení vajíčka do vylíhnutí dospělce to trvá průměrně 4 až 5 týdnů. Jedna z nejhorších vlastností blech pak spočívá v jejich neuvěřitelné schopnosti vydržet dlouhou dobu bez potravy. Třeba i celé roky.

Co jsou blechy zač a co nám můžou způsobit?

Blecha je nepříjemný a hbitý parazit, napadající teplokrevné živočichy. Tento bezkřídlý hmyz se v srsti pohybuje díky třem párům silných končetin, přičemž díky třetímu, uzpůsobenému ke skákání, dokáže překonat vzdálenost až jeden a půl metru! Na psech nejčastěji (až 95 %) parazituje blecha kočičí, blecha psí a blecha lidská.

Když vás blecha kousne, objeví se na vaší pokožce zarudlá alergická reakce. Dokáže přitom kousnout až 400x denně a nasát 15x více krve, než je její vlastní hmotnost.

Není to přitom žádná legrace, jelikož blechy přenášejí některá závažná onemocnění, například mor a tularémii. Z myší a potkanů k nám mohou přenést třeba i tasemnice. Známá je i »nemoc z kočičího škrábnutí«, kterou vyvolává bakterie přenášená trusem blech.

Co dělat, když máme doma blechy?

• Vyprat psí a kočičí pelechy

• Nechat vyčistit sedačku nebo koberec

• Vyprat ložní prádlo, pokud s vámi zvíře spí v posteli

• Pořádně vyluxovat a vytřít obydlí dezinfekcí

• Pořídit zvířeti antiparazitární ochranu

• Nejnovějším trendem v ochraně psů je použití ochucených tablet, které účinkují tři měsíce.

Fotogalerie
16 fotografií