Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Datle pro zdraví: 5 důvodů, proč jíst chléb pouště!

/
  • Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek, což z nich dělá nedocenitelnou potravinu.
    19. srpna 2016 ● 09:28

    Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek, což z nich dělá nedocenitelnou potravinu. Říká se jim také chléb pouště. Přečtěte si, proč byste je měli zařadit do jídelníčku i vy.

  • 1.

    Zlepšují koncentraci

    Datle jsou často označovány jako »ovoce studentů«. Obsahují totiž velké množství vitamínů skupiny B, které přispívají k duševní pohodě. Významné zastoupení kyseliny pantotenové (B5) dodává tělu energii, podporuje soustředění a revitalizuje tělo. Takže pokud před sebou máte náročný úkol nebo další noc probděnou nad učením, rozhodně se zásobte datlemi.

    Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek. Pomáhají i při učení.
    Autor: Thinkstock.cz

  • 2.

    Doplňují energii při sportu

    Vysoký obsah vitamínů a minerálních látek dělá z datlí výbornou svačinu, která je ideální pro rychlé doplnění všeho potřebného při fyzické zátěži. Nastartují také energetickou přeměnu ve všech buňkách. Bohaté jsou zejména na draslík, vápník, měď a železo, které zlepší přenos kyslíku krví. Vhodné jsou na túry, cyklistické výlety, ale také při vytrvalostním tréninku.

    Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek, což z nich dělá nedocenitelnou potravinu.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Pomáhají s usínáním

    Datle jsou skvělé k povzbuzení organismu, obsahují také aminokyselinu tryptofan, která se v těle přeměňuje na serotonin, a poté na melatonin. Tento hormon má antioxidační účinky, které produkuje během spánku žláza šišinka mozková, známá také jako epifýza. Ta hlídá naše biologické hodiny a správné dodržování denního a nočního režimu. Nomádští léčitelé doporučují dát si pár datlí krátce před usnutím pro kvalitní a osvěžující spánek.

    Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek, což z nich dělá nedocenitelnou potravinu.
    Autor: titbit.cz

  • 4.

    Datle jsou všelék

    Sušené datle jsou výborným zdrojem vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné. Rozpustná vláknina pomáhá kontrolovat hladinu glukózy v krvi a snižuje nechtěný LDL cholesterol. Navíc obsahují vápník, který prospívá kostem a zdravým zubům. Vitamíny A, K a skupiny B zase zlepší kvalitu vašich vlasů a pleti. Pokud trpíte vysokým tlakem, datle jej pomohou snížit. Úspěšně také pomáhají s léčbou kašle, jelikož uvolňují hleny, a navíc posilují imunitní systém. Datle jsou také považovány za mírné afrodiziakum pro muže i ženy.

    Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek, což z nich dělá nedocenitelnou potravinu.
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Zdravé mlsání

    Datle mají mnoho zdraví prospěšných látek a navíc jsou sladké,takže je můžete zařadit i dětem klidně místo sladkostí. Dají se konzumovat jak čerstvé, tak sušené. „Výhoda datlí Medjool je, že i po usušení zůstávají šťavnaté a měkké. Sušení probíhá přirozeně, datle se nechají dozrát a usušit na slunci, teprve poté se sklízejí," říká odborník Vojtěch Havránek. Z čerstvých datlí se získává datlový sirup, který je chutnou alternativou klasického bílého cukru. Přidat jej můžete do kaší, smoothies nebo jogurtů. Sušené datle pak představují skvělý základ pro raw dezerty, jelikož dobře drží těsto i bez pečení. „Datle Medjool je výborná i mražená, protože neztvrdne, je pouze pevnější, studená a osvěžující,“ uzavírá Havránek.

    Zdroj: www.titbit.cz

    Datle jsou obzvláště bohaté na velké množství vitamínů a minerálních látek, což z nich dělá nedocenitelnou potravinu.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dnešní horoskopy