Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zatočte s klíšťaty: 3 rady, jak jim nedat šanci!

/
  • Nejen klíšťata, ale i komáři, mucničky nebo klochy – to je obtěžující hmyz, který s námi tráví čas na naší zahradě.
    Nejen klíšťata, ale i komáři, mucničky nebo klochy – to je obtěžující hmyz, který s námi tráví čas na naší zahradě. (archiv)
    3. srpna 2016 ● 09:36

    Nejen klíšťata, ale i komáři, mucničky nebo klochy – to je obtěžující hmyz, který s námi tráví čas na naší zahradě. Chcete se jich zbavit? Rada je jednoduchá – zlikvidujte jim jejich místo k životu! Poradíme, jak na to.

     

  • 1.

    Pravidelně sekejte trávník

    Pokud nechcete jen počítat, kolik klíšťat jste vy a vaši domácí mazlíčci zase chytili nebo kolik nových štípanců od muchniček vám po procházce zahradou vyskákalo na nohou, pravidelně sekejte trávu. Právě tam se totiž klíšťatům i muchničkám nejvíce daří. „Trávník proto sekejte na co nejkratší výšku, znesnadníte tak parazitům šance na útok. Nízká tráva je pro ně totiž poměrně nehostinným prostředím,“ říká Radovan Bureš ze společnosti Briggs & Stratton.

    Nejen klíšťata, ale i komáři, mucničky nebo klochy – to je obtěžující hmyz, který s námi tráví čas na naší zahradě.
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Vytvořte »nárazníkové plochy«

    Výskyt klíšťat a dalšího pozemního hmyzu omezíte také pomocí vytvoření tzv. nárazníkových zón, které znesnadní přesouvání klíšťat. „Hmyz obecně potřebuje k životu vlhké prostředí, a to jim zajišťuje rostlinný porost. Pokud zahradu pečlivě sekáte, je účinné vytvořit předěly mezi bujnějším porostem a vlastní zahradou. Zpevnění nebo posypání přístupových cestiček kamínky, pískem či pravidelné zkracování přečnívajících větviček jistě pomůže,“ doporučuje Bureš.

    Nejen klíšťata, ale i komáři, mucničky nebo klochy – to je obtěžující hmyz, který s námi tráví čas na naší zahradě.
    Autor: archiv

  • 3.

    Nespoléhejte jen na chemický postřik

    Nepříjemného hmyzu se nezbavíte jednorázovým chemickým postřikem, jde totiž o poměrně mobilní zvířata, která se po použití jednorázového postřiku rychle na zahradu znovu vrátí. Abyste před nimi ochránili své rodinné příslušníky i domácí mazlíčky, doporučuje se spíše pečovat o trávník i v tomto směru pravidelně. Tím se výskyt nebezpečných vetřelců výrazně sníží.

    Bez kvalitního postřikovače si aplikaci postřiku nebo třeba hnojiva dokáže představit jen málokterý majitel zahrady.
    Autor: Archiv

Dnešní horoskopy