Kolagen je vláknitá bílkovina. Je základním kamenem, který staví všechny konstrukce kloubů, kostí i šlach v těle. Skládá se z aminokyselin, ty se pojí v řetězce a splétají pružná a pevná vlákna, která pak budují tkáně pro celý pohybový aparát.

S VĚKEM SE ZTRÁCÍ

Ve věku kolem 40 let, ale často překvapivě i mnohem dříve, začíná docházet k přirozeným ztrátám kolagenu v těle. Zdravá chrupavka obsahuje až 40 % kolagenu. Obklopuje kloub, tlumí nárazy a chrání ho před poškozením. Kolagen navíc váže i molekuly vody a pomáhá tvořit kloubní maz – aby dobře „promazané“ klouby prokluzovaly a pohyb byl snadný. S přibývajícím věkem kolagen v tkáních ubývá a s ním i schopnost vázat na sebe vodu, chrupavka i kloubní maz vysychají, klouby jsou náchylné ke zranění. Zprvu se v chrupavkách kloubů tvoří drobné trhlinky – ruptury, tkáně tak postupně ztrácejí pevnost i pružnost, ztenčují se, až se časem začnou kosti třít o sebe. A to je příčinou bolesti kloubů.

Autor: Shutterstock

ČTYŘIKRÁT OBEJDEME ZEMI

Které klouby jsou postiženy nejvíce? Jsou to tzv. nosné klouby, tedy kolena, kyčle a hlezenní klouby čili oblast kotníků. Není divu – za život např. nachodíme až 160 tisíc kilometrů, což je čtyřnásobek obvodu Země! A nosné a hlezenní klouby jsou zvláště vystaveny nemalé zátěži, která se časem na jejich opotřebení projevuje. Jsou tak i více ohrožené souvisejícími degenerativními procesy.

POHYB A VÝŽIVA

Funkčnost a zdraví celého kloubního aparátu zásadně ovlivňuje životní styl. Přiměřený pohyb, procházky, jóga, pilates, jízda na kole a stejně tak snížení nadváhy či omezení jednostranného zatěžování kloubů. Důležitá je pestrá strava, zejména bohatá na stavební a regenerační látky, jako je právě kolagen, minerály (vápník, hořčík a železo), ale ke kondici přispívá i vitamín C. Tyto látky klouby efektivně posilují a oddalují tak jejich stárnutí a opotřebení.

KLÍČ KE ZDRAVÍ KLOUBŮ


Přiměřený, pravidelný a zdravý pohyb


Přiměřená tělesná váha


Kvalitní kolagenní bílkoviny, minerály (vápník, hořčík, železo) a vitamín C