SEZENÍ

Nezdravý sed je nejčastější příčinou bolestí zad. Zabývejte se tím, jak sedíte. A počítá se sem nejen sezení v kanceláři, u počítače, ale také u oběda, televize. Je nutné hlídat, aby si při sedu tělo neulevovalo a nesetrvávalo v pokřivených pozicích. Nehrbte se, nedávejte nohu přes nohu, nohy pod sebe. Základem je ovšem kvalitní židle, která dobrou pozici zad při sedu podpoří.

Autor: Shutterstock

LEŽENÍ

Další velkou část dne proležíme na lůžku. Trávit noci na gauči nebo staré rozkládací pohovce není pro záda dobré. Základem zdravého ležení je vhodná matrace. Ta má odpovídat tělesné váze uživatele, jeho výšce, ale i způsobu, jakým nejraději spí. Měla by tělu nabídnout dostatečnou podporu. Matraci si před koupí vyzkoušejte, zkuste na ní pár minut poležet, zaujmout svou oblíbenou polohu.

Autor: Shutterstock

TĚŽKÁ PRÁCE

Platí to o mytí nádobí, sázení kytek nebo žehlení. Zatěžujte tělo rovnoměrně, k činnosti se stavte pokud možno čelem. Při jakékoli jednotvárné činnosti dělejte přestávky. Neméně důležitý je aktivní odpočinek, jakým může být pro záda prospěšná jízda na kole, návštěva sauny nebo třeba masáž.

Autor: Shutterstock

ACH, TA MÓDA

Pohromou jsou těžká zavazadla nošená na jednom rameni. Vhodnější je batoh, který umožní rozložit zátěž na zádech rovnoměrně. Týká se to dětí i dospělých. Ženy mívají potíže i kvůli vysokým podpatkům. Tělo má na nich tendenci naklánět se dopředu a kompenzuje to mírným ohybem zad. Tím trpí záda, ale i kolena, kyčle. Vysoká obuv není vůbec vhodná pro náctileté dívky, dospělí by měli boty střídat a upřednostňovat obuv zdravotní.

Autor: Shutterstock

NEČINNOST

Týká se to nejen nedostatku pohybu, který je civilizačním problémem, ale i toho, že dlouhotrvající potíže často nebereme vážně. Tlumit jen bolest není řešení. Je třeba odstranění příčin, zlozvyků, případně náprava pod dohledem odborníka. K němu se vyplatí zajít, pokud žádné z vašich opatření nezabírá.

Autor: Shutterstock

STRES TAKÉ BOLÍ

Do zad se může „vtělit“ také stres a psychické napětí, úzkost. Na tyto stavy psychické nepohody totiž tělo odpovídá zvýšeným svalovým napětím. Trápí-li vás dlouhodobě psychická nepohoda, sužují-li vás nevyřešené problémy a nemáte schopnost se uvolnit a napětí se zbavit, lze očekávat, že se dostaví i fyzická bolest.

Autor: Shutterstock