Aby byla domácnost pro alergika opravdu bezpečná, je vhodné alergeny účinně odstraňovat. Hlavním předpokladem je pravidelný a dostatečný úklid, zmíněné omezené větrání, svlékání svrchních šatů za dveřmi bytu apod. Dnes ale existují také moderní pomocníci, kteří pomohou kvalitu vzduchu vylepšit.

Chytrý přístroj

O kvalitu prostředí se maximální měrou postarají čističky vzduchu. Nejlepší práci přitom odvedou „inteligentní“ přístroje tohoto druhu. Ty pomocí speciálních senzorů samy vyhodnotí, zda a nakolik je vzduch v místnosti znečištěn, a podle toho automaticky spustí odpovídající režim k jeho ozdravení. Disponují promyšleným, několikastupňovým systémem čištění. Velmi účinně díky tomu odstraní z prostředí alergeny, ale i chřipkové viry, bakterie, cigaretový kouř a další škodlivé látky, jako je např. formaldehyd z nábytku, a to s účinností 99,97 %. Vzduch je nejen čistý, ale i svěží. Bojíte-li se nákladného provozu, není to na místě. Moderní čističky nabízejí ekonomický provoz, omyvatelné filtry a nenáročnou údržbu.

Jak vybírat

Při výběru čističky vzduchu se v první řadě zaměřte na výkon – vzduch v místnosti by měl být vyměněn alespoň 3x za hodinu. Pro účinné čištění musí vzduchový výkon převyšovat nejméně 1,5krát objem místnosti. Čistička by také měla být tichá a pozor i na energetickou náročnost spotřebiče. Při výběru se můžete dále orientovat podle udělených certifikátů.

Malý test kvality prostředí

Na kvalitu vzduchu v interiérech neexistují normy, jde spíše o subjektivní pocit. Pokud odpovíte ANO na většinu z následujících otázek, pak byste se o ni ale měli zajímat.

  • Cítíte se věčně unavení?
  • Pálí vás oči?
  • Škrábe vás v krku, máte neustále rýmu a trpíte záněty dýchacích cest?
  • Špatně se vám dýchá?
  • Bolí vás často hlava?
  • Zmírní se tyto potíže, když vyrazíte třeba na venkov nebo k moři, a po návratu je zase vše ve starých kolejích?