Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázrak jménem pampeliška: Pomáhá i proti rakovině!

/
  • Pampelišky jsou esencí zdraví.
    11. dubna 2016 ● 09:32

    Obyčejná žlutá kytička, kterou přehlédnete pro její obyčejnost, pro někoho i plevel. Jenže to je omyl! Pampeliška je úplná zdravotní kouzelnice! A konečně se žlutí i na vašem trávníku.

  • 1.

    Chroupejte listy

    Listy pampelišek s oblibou chroupají morčata nebo králíci. Měli bychom si z nich vzít příklad. Navíc obsahují spoustu vitamínu a minerálů. Jen namátkou – vitamin B6, draslík, vápník, kyselinu listovou, železo, hořčík. Jen pár kousků listů se vám postará o denní přísun vitaminu K a A.

    Na co ještě pampeliška působí:

    * čistí krev

    * je močopudná

    * pomáhají při trávení

    * detoxikuje játra

    * zabraňují tvorbě žlučových kamenů

    * snižuje cholesterol

    * pomáhá při alergiích

    pampeliška
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Kořen proti rakovině

    Pampeliška obsahuje také látku, která se nazývá cryptoxanthin, která v těle zabraňuje bujení rakovinových buněk. Podle vědců je dokonce účinnější než chemoterapie! Na to se osvědčil zejména kořen pampelišky. Podle výzkumu dokáže vyvolat rozpad buněk zhoubného melanomu. Navíc samozřejmě užívání pampelišky nemá žádné vedlejší účinky.

    Pampeliška
    Autor: cnc

  • 3.

    Věděly to už naše babičky

    Pampeliškový čaj, pampeliškový med, pampeliškový sirup, pampeliškový salát, odvar z pampelišek a další pochutiny, které naši předkové běžně jedli, jsou pro nás nyní výjimečné. Zkuste je zase zařadit mezi svou stravu a neprohloupíte. Jedinou podmínkou je trhat pampelišky nejlépe na louce, rozhodně netrhejte ty u silnice.

    pampeliška
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Pampeliškový čaj


    *Kořen pampelišky nařežeme nebo nastrouháme nadrobno. Nabereme dvě kávové lžičky a přelijeme čtvrt litrem horké vody. Necháme louhovat zhruba 15 minut.

    *Hrst čerstvých mladých listů pampelišky natrháme do hrnečku, přelijeme horkou vodou a louhujeme 5 minut.

    Pampeliškový čaj
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

  • 5.

    Pampeliškový med


    Na zhruba půl litru medu potřebujeme: cca 400 květů pampelišek (trhejte pouze hlavičky), 1 l vody, 1kg cukru, 2 citróny nebo pomeranče

    Postup: květy omyjeme vodou a vložíme do velkého hrnce a zalijeme vodou. Jeden citrón nebo pomeranč omyjeme, nakrájíme na kolečka a přihodíme do hrnce. Od bodu varu necháme směs vařit 15 až 20 minut. Pak odstavíme a vše necháme v hrnci 24 hodin. Druhý den scedíme přes husté sýto, které je ideálně přikryté ještě plátýnkem. Pomůžeme si rukama a vše promačkáme. Přidáme cukr a šťávu ze zbylého pomeranče nebo citrónu. Dáme vařit zhruba hodinu až hodinu a půl – do doby, než směs začne mít typickou medovou konzistenci. Nalijeme do skleniček.

    pampeliškový med
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy