Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trápí vás páchnoucí dech nebo nadýmání? Poradíme, co s tím!

/
  • Zuby si čistíte, o ústní vodě také víte, a přesto váš dech nevoní?
    31. března 2016 ● 09:41

    Je to sice přirozené a lidské, ale také velmi nepříjemné a mnozí z nás se za to stydí. Lidské nedokonalosti - jak o je páchnoucí dech nebo třeba nadýmání lze však alespoň trochu potlačit. Poradíme, jak na to.

  • 1.

    Páchnoucí dech

    Je to přirozená věc, problém nastává, když se dech nezlepší. Lidé, kteří jsou na dietě nebo hodně cvičí, jsou pak dehydratovaní a tvoří se jim málo slin, které čistí ústa od plaku. Spouštěčem také může být vynechání snídaně, protože jídlo stimuluje tvorbu slin. Nedostatek tekutin či změna pH pak nahrává množení bakterií. Když si pravidelně nečistíte zuby, kartáčkem a nití, bakterie začnou trávit zbytky jídla mezi zuby a to zapříčiní nevábný pach z úst.
    Co s tím? Vyvarujte se aromatických potravin, jako jsou cibule či česnek, ostrých jídel a kávy. Tvrdé potraviny jako mrkev nebo jablka pomohou odstranit plak a stimulovat tvorbu slin. Také pomáhá žvýkání kávových zrn, petržele, skořice, kardamomu, hřebíčku, fenyklu či kopru.

    Zuby si čistíte, o ústní vodě také víte, a přesto váš dech nevoní?
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Žluté zuby

    Za barvu zubů mohou věci, které jíte, pijete a také kouření. Cokoliv, co zašpiní bílé tričko, zašpiní i zuby. Třeba čaje jsou ale mnohem horší než káva. Pomáhají třeba bělící pásky, ale i babské rady.
    Co s tím?  Smíchejte osm měkkých jahod a půl čajové lžičky jedlé sody, pastu pak rozetřete na zuby a trochu je jí vydrhněte. Pomáhá také kozumace tvrdých sýrů.

    Chtěli byste takový úsměv, ale máte žluté zuby?
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Vypadávání vlasů

    Každému nám denně vypadne asi 100 vlasů, 80 procent při česání, zbytek v průběhu dne. Vypadávání vlasů u mužů je dědičné, má se za to, že vlasové cibulky jsou příliš citlivé kvůli přebytku jednoho mužského hormonu. Může postihnout ale i ženy, většinou na horní části hlavy. Poté, co vlas vypadne, naroste nový, ovšem slabší a kratší.
    Co s tím?  Pomáhají některé druhy antikoncepce, někdy v těle také chybí proteiny, železo nebo sacharidy. Pro vylepšení kvality vlasů se doporučuje mýt si je žitnou moukou.

    Vypadávání vlasů je přirozené.
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Větry a nadýmání

    Průměrně lidé vyprodukují mezi 500 ml a dvěma litry plynů, které vypouštějí 10krát až 20krát denně. Existují dva zdroje: vzduch, který spolkneme (jeho objem roste při rychlém jídle, žvýkání žvýkačky či kouření), a plyny, které produkují bakterie v tlustém střevě. Tyto bakterie jsou zásadní pro zdraví a pomáhají rozložit sacharidy, které nestrávily enzymy ve střevě tenkém. Jedním z takových sacharidů je rafinóza, kterou obsahuje třeba brokolice či zelí. Špatně se absorbují třeba také sacharidy v cibuli nebo avokádu. Více než 90 procent vyloučených plynů je směs metanu, oxidu uhličitého, dusíku, kyslíku a vodíku, které nejsou nijak cítit. Příčinou jsou stopy plynů, které obsahují síru nebo amoniak.
    Co s tím?  Pomáhá upravit si jídelníček, nebo třeba černé uhlí, jehož póry plyny absorbují. Radí se také spařit čajovou lžičku kmínu a nápoj pak pomalu usrkávat.

    Nevoní vám to?
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    »Tekoucí« nos

    Rýmu zažije čas od času každý, některým lidem ale teče z nosu neustále. Většinou je to způsobeno alergií na něco ve vzduchu, kvůli tomu otečou dutiny a začne se zvýšeně produkovat hlen. Jedince s příliš citlivými dutinami pak rozdráždí i silné zápachy jako parfémy, cigaretový kouř, výfukové plyny, změny teplot či dokonce různá jídla a alkohol.
    Co s tím? Pomáhají nosní spreje s antihistaminiky, když nepomohou, tak spreje se steroidy.

    Chodíte stále s kapkou u nosu?
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy