Kašlete až vám to trhá plíce? 5 babských rad, jak nad kašlem zvítězit!
-
Kašel nám dokáže pořádně znepříjemnit život.
Poměrně teplá zima s občasnými výkyvy teplot přeje nemocem. Drží se vás kašel celou zimu? Braňte se mu přírodními prostředky.
- 1.
Medový křen
Křen nastrouhejte najemno a smíchejte ho s medem v poměru 2 lžíce křenu se lžící
medu. Užívejte 3x denně jednu čajovou lžičku. Chvíli po konzumaci pocítíte, že se vám »spouští rýma«, snadněji odkašláváte a lépe se vám dýchá.KřenAutor: Shutterstock - 2.
Bylinkový čaj
Tento čaj je vhodný i pro děti, má příjemnou chuť a usnadňuje odkašlávání. Smíchejte hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků (vše zakoupíte v bylinkářství, na internetu nebo v lékárnách). Z této směsi zalijte 2 lžíce litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po mírném vychladnutí zceďte, výluh oslaďte dvěma lžícemi medu a můžete začít popíjet.
...Autor: shutterstock.com - 3.
Česnekové »antibiotikum«
Šest stroužků česneku nasekejte nadrobno a dejte do 250 ml vody s 8 polévkovými lžícemi cukru. Zamíchejte a pomalu vařte 10 minut. Několik hodin nechte uležet a pak sceďte. Uchovávejte v ledničce. Užívejte 6 až 10 ml třikrát až pětkrát denně.
- 4.
Cibulový sirup
Nakrájejte tři cibule na kolečka. Postupně je vrstvěte do nádoby a prosypávejte cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjte a nechte odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijte do skleničky. Sirup podávejte při kašli několikrát denně po lžičkách.
Nejlepším lékem na kašelz kuchyně je obyčejná cibule. Dokáže zázraky.Autor: Shutterstock.com - 5.
Ořechový vývar
Dobrý je na dráždivý, suchý kašel. Vyloupejte 12 vlašských ořechů, namočte je do půllitru vody, nechte louhovat 4 hodiny, potom je 30 minut vařte a dolévejte, abyste měli pořád půllitr vývaru. Pijte slazené medem. Po dvou dnech byste měli začít odkašlávat.
Vlašské ořechy. I když pro mnohé jsou vlašské ořechy známé spíše ve spojení s Vánoci a pečením cukroví, po zbytek roku by se na vašem stole rozhodně měly objevit. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují mangan, měď a omega-3 mastné kyseliny. Hrstička vás zasytí a dokáže odvrátit velký hlad. Navíc z nich získáte potřebné zdravé tuky.Autor: Shutterstock.com - 6.
Není kašel jako kašel
Suchý kašel - je drážidivý, nevykašláváme při něm. Obvykle je způsobený virovou infekcí dýchacích cest a je typický pro začátek onemocnění. Ideální je proto užívat takové prostředky, které ho utlumí a snižují dráždivost.
Vlhký kašel - je takový, při kterém se vykašlává hlen. V tomto případě je třeba užívat prostředky, které ovlivňují složení hlenu v dýchacích cestách – ředí ho, a tím usnadňují jeho vykašlávání.První zmínku o spojitosti zahleňování a konzumace mléčných výrobků napsal ve dvanáctém století židovský lékař.Autor: Shutterstock.com