Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kašlete až vám to trhá plíce? 5 babských rad, jak nad kašlem zvítězit!

/
  • Kašel nám dokáže pořádně znepříjemnit život.
    Kašel nám dokáže pořádně znepříjemnit život. (Shutterstock.com)
    16. února 2016 ● 09:32

    Poměrně teplá zima s občasnými výkyvy teplot přeje nemocem. Drží se vás kašel celou zimu? Braňte se mu přírodními prostředky.

  • 1.

    Medový křen

    Křen nastrouhejte najemno a smíchejte ho s medem v poměru 2 lžíce křenu se lžící
    medu. Užívejte 3x denně jednu čajovou lžičku. Chvíli po konzumaci pocítíte, že se vám »spouští rýma«, snadněji odkašláváte a lépe se vám dýchá.

    Křen
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Bylinkový čaj

    Tento čaj je vhodný i pro děti, má příjemnou chuť a usnadňuje odkašlávání. Smíchejte hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků (vše zakoupíte v bylinkářství, na internetu nebo v lékárnách). Z této směsi zalijte 2 lžíce litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po mírném vychladnutí zceďte, výluh oslaďte dvěma lžícemi medu a můžete začít popíjet.

    ...
    Autor: shutterstock.com

  • 3.

    Česnekové »antibiotikum«

    Šest stroužků česneku nasekejte nadrobno a dejte do 250 ml vody s 8 polévkovými lžícemi cukru. Zamíchejte a pomalu vařte 10 minut. Několik hodin nechte uležet a pak sceďte. Uchovávejte v ledničce. Užívejte 6 až 10 ml třikrát až pětkrát denně.

    Milujete česnek v jídle, ale vás žlučník protestuje? Se správně vybranou odrůdou se vám to nestane
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Cibulový sirup

    Nakrájejte tři cibule na kolečka. Postupně je vrstvěte do nádoby a prosypávejte cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjte a nechte odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijte do skleničky. Sirup podávejte při kašli několikrát denně po lžičkách.

    Nejlepším lékem na kašelz kuchyně je obyčejná cibule. Dokáže zázraky.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Ořechový vývar

    Dobrý je na dráždivý, suchý kašel. Vyloupejte 12 vlašských ořechů, namočte je do půllitru vody, nechte louhovat 4 hodiny, potom je 30 minut vařte a dolévejte, abyste měli pořád půllitr vývaru. Pijte slazené medem. Po dvou dnech byste měli začít odkašlávat.

    Vlašské ořechy. I když pro mnohé jsou vlašské ořechy známé spíše ve spojení s Vánoci a pečením cukroví, po zbytek roku by se na vašem stole rozhodně měly objevit. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují mangan, měď a omega-3 mastné kyseliny. Hrstička vás zasytí a dokáže odvrátit velký hlad. Navíc z nich získáte potřebné zdravé tuky.
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Není kašel jako kašel

    Suchý kašel - je drážidivý, nevykašláváme při něm. Obvykle je způsobený virovou infekcí dýchacích cest a je typický pro začátek onemocnění. Ideální je proto užívat takové prostředky, které ho utlumí a snižují dráždivost.
    Vlhký kašel - je takový, při kterém se vykašlává hlen. V tomto případě je třeba užívat prostředky, které ovlivňují složení hlenu v dýchacích cestách – ředí ho, a tím usnadňují jeho vykašlávání.

    První zmínku o spojitosti zahleňování a konzumace mléčných výrobků napsal ve dvanáctém století židovský lékař.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy