Trvá vám po ránu chvíli, než se rozchodíte? Jste citliví na změny počasí? Lupne vám občas v koleni, kyčli? To vše jsou příznaky, kdy chrupavka kloubů ztrácí svoji pevnost, pružnost, objevují se v ní malé trhlinky, které se postupem času zvětšují a způsobují první bolesti kloubů. Jak lze udržet dobrou pohyblivost kloubů a s tím i radost z pohybu v každém věku?

HÝBEJTE SE!

Cesta, jak se bez potíží a bolesti hýbat i v pozdním věku, začíná pohybem. Pohyb kloubům prospívá v mnoha ohledech. Prokrvuje tkáně, přináší a distribuuje výživu a posiluje klouby, šlachy, kosti, svaly i celou naši kondici. Ideální jsou rekreační sportovní aktivity, jako je nordic walking, plavání, protahovací cvičení, jóga, pilates. Nesnažte se však hned o rychlé nabytí kondice. Cvičte tak, jak vám klouby dovolí, ne přes bolest. Uvidíte, jak se vám velmi brzy začne zlepšovat nejen kondice kloubů, ale i celkové fyzické zdraví.

Autor: profimedia.cz

PODPORA PŘIROZENÉ VÝŽIVY

S rostoucím věkem také dochází k narušení přirozené výživy kloubního aparátu, proto je tak důležité obohatit běžnou stravu o zeleninu, ovoce a využít moderních doplňků stravy, které obsahují potřebné stavební a regenerační látky, minerály a vitamin C. Začít se starat o klouby až v momentě, kdy nás bolí, je pozdě. Vhodná prevence v tomto ohledu by měla začít dříve. Z lékařských výzkumů vyplývá, že bolesti kloubů způsobené úbytkem kloubní hmoty přicházejí v čím dál nižším věku – první příznaky se nezřídka objevují už kolem 35 let.

KTERÝ VYBRAT

Jak se orientovat v rozmanité nabídce produktů na klouby? Porovnejte obsah přípravků, složení, důležité je i dostatečné dávkování s důrazem na kvalitu. Základem by měla být bílkovina kolagenu, která v těle přirozeně buduje chrupavky kloubů i šlachy. Kolagen je v přípravcích nejlépe obohacený o potřebné minerály, jako je vápník, hořčík a železo. Vítaný je i vitamin C – pomáhá nejen fyzické kondici, ale stimuluje i tvorbu kolagenu.

Autor: profimedia.cz

TŘI PILÍŘE POHYBU BEZ BOLESTI

  • Odpovídající pravidelná pohybová aktivita
  • Vhodná strava bohatá na vitaminy, minerály
  • Kloubní výživa – bílkovina kolagenu obohacená event. o minerály, vitamin C