s
Autor: archiv

Syndrom počítačového vidění už po třech hodinách
Bolest hlavy, pálení a zarudnutí očí, slzení, potíže se zaostřováním. To jsou nejčastější příznaky toho, že do obrazovky či displeje hledíme už příliš dlouho. Tento stav se nazývá jako Syndrom počítačového vidění, může být doprovázen bolestí hlavy, krční páteře či ramen v důsledku nepřirozeného držení těla u počítače. Trpí jím až 90 % lidí, kteří tráví u počítače denně alespoň tři hodiny.

Syndrom suchého oka

s
Autor: archiv
Při dlouhodobém sledování monitoru může dojít také k pocitu suchého oka. Zde už ovšem v krajních případech hrozí i trvalé následky. „Syndrom suchého oka na počátku způsobuje zejména potíže typu pálení očí, pocit písku v očích, řezání očí. Pokud se tyto počínající příznaky neléčí, dochází osychání rohovky. Na rohovce se zároveň tvoří vlákna, která zhoršují tyto nepříjemné pocity. Zároveň dochází k oslabení přirozené ochrany rohovky a slzného filmu, což může vést ke snadnému průniku infekce rohovkou a vzniku rohovkového vředu,“ varuje MUDr. Jana Mikšovská, oční lékařka kliniky DuoVize.  To může vést k neprůhledné skvrně na rohovce, k prasknutí rohovky, nebo dokonce k transplantaci.

Krátkozrakostí trpí pětina Čechů

s
Autor: archiv
Počítačům je připisován velký nárůst krátkozrakosti. V lepším případě se jedná pouze o tzv. krátkozrakost falešnou, kdy dochází k dočasnému ochabnutí přetíženého zaostřovacího svalu v oku. Horší je krátkozrakost trvalá, která se dostavuje jako následek pravidelného a dlouhodobého přetěžování akomodačního svalu. „Dlouhodobé čtení a práce na krátkou vzdálenost vyžaduje ostrý obraz do blízka a to umožňuje zvýšená akomodace čočky. Pokud tyto činnosti budete provozovat dlouhodobě, povede to k růstu očního bulbu a vzniku či zhoršování krátkozrakosti a nárůstu dioptrii. U krátkozrakých očí dochází také k atrofii akomodačního svalu: nevzniká tak ostrý obraz na sítnici a opět to může vést ke zhoršení krátkozrakosti,“ vysvětluje MUDr. Andrea Janeková, lékařka Očního centra Praha.

Jak problémům předcházet?

  • omezte pobyt u počítače
  • nepřehánějte to s mobilními telefony
  • choďte do přírody

»20/20/20«

Když to není možné, zaveďte do svého denního režimu alespoň pravidlo »20/20/20«. Po každých dvaceti minutách práce s počítačem se alespoň na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop (což odpovídá zhruba šesti metrům). Ulevíte tak akomodačním svalům, oči procvičíte, zabráníte vysychání. Pokud nosíte brýle, u počítače je rozhodně nesundávejte!

Prevence:  »Bezpečná vzdálenost« a dostatek světla

  • Vzdálenost monitoru počítače by měla být 60 cm od očí
  • Monitor by při tom měl být umístěn ve výšce očí. Tím docílíte i správného držení hlavy a omezíte nejen bolest očí, ale také zad a krční páteře.
  • Dbejte na dostatek bílého nebo žlutého světla, ideálně rozptýleného po celé pracovní ploše tak, abyste si nestínili. Osvětlená tedy má být hlavně pracovní plocha, nikoliv oko

 

Pozor zejména na děti!
„Zrak dětí se vyvíjí přibližně do 7-8 let. Do doby, než je vývoj zrakových funkcí ustálen, může vnějším zásahem dojít k jeho poškození,“ varuje MUDr. Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko a dodává: „Nadměrné používání tabletů a mobilů má na zdravý zrak dětí každopádně vliv. Stejně jako u jiných činností i zde platí, že pro dítě není jednostranná zátěž vhodná a že je nutné střídat pohled na dálku, střední vzdálenost a do blízka – tedy hraní venku, hraní doma a činnosti s pohledem do blízka.“