Počet pacientů, kteří potřebují defibrilátor či kardiostimulátor, roste. Ročně je v České republice implantováno přibližně 12 000 kardiostimulátorů a 3500 defibrilátorů. Meziročně narůstá počet implantabilních defibrilátorů zhruba o 10 %. Pacienti s implantovaným kardiostimulátorem nebo defibrilátorem mohli doposud absolvovat vyšetření magnetickou rezonancí pouze některých částí těla.

Lepší diagnostika i léčba

„Jedná se o velmi významný posun v diagnostice i v léčbě těchto pacientů. Dříve toto vyšetření podstupovat nemohli. Magnetická rezonance nám lékařům umožní popsat patologické změny srdce a také poruchy jeho funkce,“ uvedl profesor Miloš Táborský, přednosta I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice v Olomouci.

„Poprvé máme nyní možnost využít jedinečných schopností magnetické rezonance k opravdu důkladnému vyšetření toho, jak srdce na léčbu reaguje, a podle potřeby léčbu upravit. Kompletní vyšetření magnetickou rezonancí, včetně srdce, je pro tyto pacienty obrovským přínosem, neboť lékařům umožní daleko podrobnější poznání složitostí srdečních onemocnění,“ dodává profesor Táborský.

Autor: archiv

Odhalí mrtvici v raném stádiu

Pacienti se srdečním selháním často trpí dalšími souvisejícími nemocemi, jako je například cévní mozková příhoda. Právě pro ni je v akutní fázi magnetická rezonance mozku ideálním diagnostickým nástrojem. „Jen v Evropě postihuje srdeční selhání nejméně 15 milionů osob. 1 Jedná se o obrovskou skupinu pacientů a pravděpodobnost, že budou potřebovat vyšetření magnetickou rezonancí, implantaci defibrilátoru nebo obojí, je vysoká,“ uvedl Manuel Ortega ze společnosti Biotronik. 

Jak dlouho se na vyšetření čeká

Mnoho z nás má s objednáním na magnetickou rezonanci špatné zkušenosti. Termín dostanete obvykle až za dva měsíce. Jak je to s pacienty, kteří mají nemocné srdce a měli by vyšetření podstoupit co nejdřív? „Pokud je nutné vyšetření u těchto pacientů udělat co nejdřív, máme k dispozici akutní termíny do 2 dnů, někdy i následující den,“ tvrdil  MUDr. Zbyněk Tüdös z Radiologické kliniky FN Olomouc.