Zabiják Čechů? Cholesterol! 8 rad, jak ho snížit!
-
Sváteční přejídání skončilo a vy se do teď potýkáte s jeho následky? Pálení žáhy a zažívací potíže už odezněly, ale co zvýšený cholesterol? Ten vás může trápit ještě pěkně dlouho.
- 1.
Pohyb
Jen 16 % obyvatel ČR ví, že má vysoký cholesterol, a 50 % Čechů se domnívá, že má hladinu cholesterolu v pořádku. Podle statistik má však problémy s cholesterolem 70 % českých žen a 80 % českých mužů a na kardiovaskulární choroby umírá každý druhý Čech! Vyplývá to z průzkumu společností Sanofi a PPM Factum.
„Cholesterol se odbourává v játrech, která jsou doslova chemickou továrnou,“ říká RNDr. Pavel Popov, tradiční výrobce bylinných přípravků. A jaké jsou jeho rady v boji proti zvýšenému cholesterolu?
Hýbejte se! I každodenní procházka se počítá.
- 2.
Lecitin
Vyzkoušejte lecitin. Ten zabraňuje ukládání tuků v játrech a pomáhá při léčbě jejich zánětů. Kromě toho snižuje toxický účinek alkoholu. Obsahují ho vaječné žloutky nebo sójové boby. K dostání je také jako doplněk stravy.
- Naordinujte si ostropestřec mariánský. Bylinu rozmixujte a skladujte v lednici. Po dobu třech týdnů jezte každý den třetinu až polovinu lžičky a dobře zapijte vodou. Pokud nemáte bylinu, můžete použít kapky.3.
Ostropestřec mariánský
- Omezte tuky ve stravě, hlavně smažená jídla, sladkosti, tučné sýry i uzeniny. Naopak přidejte do jídelníčku luštěniny, libové maso a ryby.4.
Luštěniny místo tuků
- Během dne snězte 2 až 3 lžičky loupaných slunečnicových semínek a k večeři 1 až 2 jablka.5.
Slunečnice a jablka
- Z bylin sáhněte po pampelišce, která podporuje funkci žlučníku a jater, nebo popenci, který detoxikuje játra. Výborně působí artyčok, který zvyšuje tvorbu žluči.6.
Pampelišky
- Posilte svoje játra pomocí ječných krup. Teplé nebo ohřívané jezte alespoň měsíc.7.
Kroupy
- Vyměňte bílé pečivo za celozrnné a vyhněte se kořenicím směsím.8.
Celozrnné potraviny a bez koření