21. leden 2018
Svátek slaví Běla, zítra Slavomír

Zabiják Čechů? Cholesterol! 8 rad, jak ho snížit!

/
  • Přejídání a výběr nezdravých potravin vede k vysokému cholesterolu.
    27. ledna 2016 ● 09:42
     

    Sváteční přejídání skončilo a vy se do teď potýkáte s jeho následky? Pálení žáhy a zažívací potíže už odezněly, ale co zvýšený cholesterol? Ten vás může trápit ještě pěkně dlouho.

  • 1.

    Pohyb

    Jen 16 % obyvatel ČR ví, že má vysoký cholesterol, a 50 % Čechů se domnívá, že má hladinu cholesterolu v pořádku. Podle statistik má však problémy s cholesterolem 70 % českých žen a 80 % českých mužů a na kardiovaskulární choroby umírá každý druhý Čech! Vyplývá to z průzkumu společností Sanofi a PPM Factum.

    „Cholesterol se odbourává v játrech, která jsou doslova chemickou továrnou,“ říká RNDr. Pavel Popov, tradiční výrobce bylinných přípravků. A jaké jsou jeho rady v boji proti zvýšenému cholesterolu?

    Hýbejte se! I každodenní procházka se počítá.

    ...

  • 2.

    Lecitin

    Vyzkoušejte lecitin. Ten zabraňuje ukládání tuků v játrech a pomáhá při léčbě jejich zánětů. Kromě toho snižuje toxický účinek alkoholu. Obsahují ho vaječné žloutky nebo sójové boby. K dostání je také jako doplněk stravy.

    Jedno vařené vejce má zhruba 350 kJ.

  • 3.

    Ostropestřec mariánský

    Naordinujte si ostropestřec mariánský. Bylinu rozmixujte a skladujte v lednici. Po dobu třech týdnů jezte každý den třetinu až polovinu lžičky a dobře zapijte vodou. Pokud nemáte bylinu, můžete použít kapky.

    Ostropestřec mariánský pomůže při problémech se žlučníkem.

  • 4.

    Luštěniny místo tuků

    Omezte tuky ve stravě, hlavně smažená jídla, sladkosti, tučné sýry i uzeniny. Naopak přidejte do jídelníčku luštěniny, libové maso a ryby.

    Když někdo vyloučí z výživy tuky, tak si může přivodit nedostatek esenciálních mastných kyselin

  • 5.

    Slunečnice a jablka

    Během dne snězte 2 až 3 lžičky loupaných slunečnicových semínek a k večeři 1 až 2 jablka.

    Aby byla jablka dokonalá, je dobré stromy v předjaří ošetřit postřikem.

  • 6.

    Pampelišky

    Z bylin sáhněte po pampelišce, která podporuje funkci žlučníku a jater, nebo popenci, který detoxikuje játra. Výborně působí artyčok, který zvyšuje tvorbu žluči.

    Pampeliška

  • 7.

    Kroupy

    Posilte svoje játra pomocí ječných krup. Teplé nebo ohřívané jezte alespoň měsíc.

    Kroupy

  • 8.

    Celozrnné potraviny a bez koření

     Vyměňte bílé pečivo za celozrnné a vyhněte se kořenicím směsím.

    Při výběru pečiva dávejte na složení, nikoliv na barvu. Tmavá není zárukou kvality.

Autor: ida
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy