Exotické bomby

Pokud hodláte zůstat u exotických plodů, pak kromě citrusů můžete sáhnout po některých jiných druzích ovoce, které jsou v zemích svého původu označovány jako málem zázračné. Jsou u nás dostupné poměrně krátce, ale rychle si získaly oblibu. Mezi ně patří např. kaki, lahodné šťavnaté ovoce, tvarem připomínající rajče, které má obvykle sytě oranžovou barvu. Dále např. physalis (mochyně peruánská), zelenožlutá až žlutooranžová třešnička uzavřená v žebrovaném kalichu, který má po uzrání šedozelenou barvu. Jako elixír života či dlouhověkosti je dokonce označováno ovoce goji, malé červené plody kustovnice čínské. Červené bobule obsahují větší množství vitamínu C než pomeranč.

Autor: Shutterstock

Z českých luhů

Za vitamínem C však není nutné chodit tak daleko. I v našich zeměpisných šířkách existují hotové vitamínové bomby. Céčka prý více než citrusové plody obsahuje např. rakytník řešetlákový. Na tento vitamín jsou bohaté dobře známé a babičkami hojně využívané plody šípků – růže šípkové, neméně plody rybízu – černého, bílého i červeného. To není samozřejmě konec. Bohaté na céčko jsou také angrešt, jahody, paprika, rajčata, zelí, petrželka, špenát, šťovík, kapusta, hlávkový salát, fenykl nebo třeba brambory.

Autor: Shutterstock

Vařením se ničí

Pokud hodláte soustavně konzumovat vitamínové bomby v podobě ovoce a zeleniny bohaté nejen na vitamín C, pak nezapomeňte: nejen v nich obsažené vitamíny, ale mnoho dalších důležitých látek se ničí delším vařením. Pro dostatečný přísun nejen „céčka“ je tak nutné konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu.