Vitamín A

Najdete ho v mrkvi, rajčatech, brokolici, špenátu, játrech nebo v některém ovoci, třeba v meruňkách. Z bylin se vyskytuje v rakytníku, listech kopřivy, šťovíku či smetánce. Vitamin A kromě zraku posiluje i náš imunitní systém.

Vitamin B

Vitamin B obsahují sýry, ořechy, maso, vejce, brambory. Imunitě prospívá zejména vitamín B6, který také působí příznivě na paměť a pomáhá při revma. !Mnoho je ho v rakytníku ale i v černém bezu," říká Popov a doplňuje: "Z bezových květů doporučuji odvar, který mírní kašel, rozpouští hleny a pomáhá snižovat horečku.“

Vitamin C

Jednoznačně největší pomocník pro posílení imunity! Jezte citrusy, kiwi, papriku nebo kysané zelí. Můžete také vsadit na bylinkářův tip – rakytník řešetlákový! „Oranžové bobule rakytníku obsahují dokonce 10x víc vitaminu C než pomeranč,“
popisuje Pavel Popov.

Vitamin D

Zdrojem tohoto vitaminu je sluneční záření. To je nyní slabé a proto jsme více nemocní. V bylinkách ho nehledejte. Je obsažen v tučných rybách (losos, sardinky, ústřice či krevety. »Déčko« obsahuje i hlíva. Vitamin D příznivě ovlivňuje i imunitu a chrání před infekčními respiračními chorobami.

Vitamin E

Najdete ho v másle, mléce, sóje, mandlích, burských oříšcích, v oleji z pšeničných klíčku a také olivovém a slunečnicovém oleji. Větší množství vitaminu E je v petrželové nati. Vitamin E je důležitý antioxidant, má pozitivní vliv nanaši obranyschopnost a zlepšuje kardiovaskulární systém organismu.

Co vás zaručeně postaví na nohy

* Vyzkoušejte bylinu klanoprašku čínskou – ta zvyšuje celkovou výkonnost organismu, odstraňuje pocity únavy a zvyšuje duševní i fyzickou aktivitu.
* Vsaďte na echinaceu neboli třapatku nachovou, která stimuluje imunitní systém.
* Připravte si odvar z červeného lapacha. Obsahuje bioaktivní látky, které posilují přirozenou obranyschopnost.
* Pijte šťávu z aloe vera, která vás výborně očistí zevnitř. A ještě podporuje zdravé trávení.