Buďte střídmí

Střídmost je pokládána za jeden z důvodů, proč se vysokého věku – a ve zdraví – dožívají představitelé např. mnohých mnišských řádů, kteří se nepřejídají, neholdují alkoholu... Vy se rozhodně stát mnichem nemusíte, ale přejídání, příliš tučných či sladkých jídel ani nadměrné pití alkoholických nápojů k dlouhověkosti nepřispívá.

Dopřejte si

Vypadá to jako protimluv k předchozí radě, ale není tomu tak. Sklenka vína každý den, kostička čokolády nebo šálek kávy jsou podle odborníků v pořádku. Obsahují totiž látky, které mají v přiměřeném množství na lidské tělo i psychiku blahodárný vliv. Hřešit v rozumné míře se nebojte.

Myslete pozitivně

To je velmi důležitá podmínka. Nerudnost, závist, neochota, zloba, to všechno ukrajuje z našeho života po velkých kusech. Pokud budete k životu přistupovat optimisticky, místo hudrování se usmějete, organismus z toho načerpá energii a sílu do dalších dní i let.

Vyhněte se stresu

Zbytečně se nerozčilujte. Mladí si budou vždy dělat, co chtějí, politiky nenapravíte, a pokud prohraje vaše fotbalové mužstvo důležitý zápas, svět se nezboří. Stresem lidské tělo stárne už velmi záhy. Takže se mu vyhýbejte. Příjemné psychické uvolnění vám může nabídnout např. cvičení jógy, malá meditace apod. Mysl zkrátka musí být v pohodě.

Autor: Shutterstock

Nebuďte sami

Mějte přátele, navštěvujte děti, vnoučata, sousedy, chovejte psa nebo kočku. Jakákoli živá bytost, která vám bude dělat společníka, její náklonnost i to, co spolu zažijete, má blahodárný vliv na lidskou psychiku a tím i fyzické zdraví. Podobné účinky má hudba, divadlo, literatura, koníčky, pohyb – zkrátka žijte a nezavírejte se mezi čtyřmi stěnami.

Milujte a milujte se

Láska a sex v každém věku? To není prázdné heslo. Lidé milující a milovaní žijí déle. Sex uvolňuje a povzbuzuje, dodává optimismus a pocit mladosti. Doteky, něha, vědomí, že pro někoho žijete, jsou důležitým motorem spokojeného života.

Hýbejte se

Bez pohybu tu nikdo nebude dlouho… Tedy bez pohybu, který je pro lidské tělo přínosem. Není dobré se ničit v posilovně, mnohem přínosnější jsou dlouhé procházky, plavání, jízda na kole, cvičení jógy… Při takových sportech se nejen nenásilně zoceluje fyzická schránka, ale často i obohacuje duše (vždyť co všechno třeba na takové procházce můžete vidět či zažít?).

Odpočívejte

Odpočinek, tedy především dostatek kvalitního spánku, je rovněž důležitý, tělo při něm regeneruje tak, jak to v jiných situacích nedokáže. A pokud se cítíte unaveni, pak můžete k nočnímu spaní přidat ještě půlhodinku po obědě. Uvidíte, kolik vám přibude sil.

Chraňte své zdraví!

Prevence onemocnění představuje jeden ze základních pilířů, jak se dožít vysokého věku ve zdraví. Pravidelné návštěvy lékaře jsou tak více než důležité. Čím dříve odborníci odhalí hrozící nebezpečí, tím snáz či úspěšněji se s ním může váš organismus vypořádat.