Zprvu občasná a nenápadná bolest kloubů či jiné potíže se obvykle vrací ve stále častějších vlnách. Čím déle ale tyto problémy ignorujete, tím je těžší a dlouhodobější návrat ke zdravým kloubům. Proto je tak důležitá prevence a včasná péče o klouby.

CO JIM PROSPÍVÁ

Zásadní je prevence, kterou představuje pravidelný přiměřený pohyb. Ideální je, pokud je přirozenou součástí vašeho života již v době, kdy se potíže s klouby nijak neprojevují. Pomoc ale přinese i v okamžiku, kdy již klouby volají SOS. Počítejte pak s tím, že pohyb může být doprovázen určitým stupněm bolestivosti, která by však postupně měla ustupovat. Ideální je protahovací cvičení, jóga, pilates, kolo, plavání. Tyto pohybové aktivity přináší kloubům úlevu a posilují je.

TOTO NEDĚLEJTE!

Omezte ale raději cvičení, která zahrnují dřepy, výskoky, dopady. Stejně tak nesvědčí kloubům dlouhé stání a chůze po tvrdém povrchu. Také sporty jako běh, aerobik, tenis – tedy pohyby s rotací kloubů nejsou příznivé.

KLOUBNÍ VÝŽIVA

Neméně účinná je i vhodná kloubní výživa: odborníci doporučují užívat doplňky stravy s obsahem kolagenních bílkovin. Kolagenní bílkovina udržuje pevnost a pružnost kloubních tkání a ve spojení s dostatečným příjmem vápníku, hořčíku i železa, ale také vitamínem C poskytuje správnou výživu celého kloubního aparátu.

NEZATĚŽUJTE JE NADVÁHOU!

Nadměrné zatížení kloubů způsobuje samozřejmě nadváha. Klouby tedy zbytečně nezatěžujte. Čím menší tíhu nesou, tím lépe. Udržování optimální tělesné váhy je důležitým předpokladem pro jejich zdraví. Nadváha, či dokonce obezita je pro ně pohroma.