Supervši jen tak nezdoláte

Určitě jste si toho všimli. Osvědčené přípravky už na vši nezabírají. Je to proto, že si kousavé potvůrky během každého 10 až 15letého cyklu dokážou genetickými mutacemi vybudovat odolnost na rozličné insekticidy a další léčiva. Kvůli tomu se dokážou neuvěřitelně sířit a odolávat snahám o likvidaci. Stojíme teď na prahu dalšího cyklu, kdy je potřeba jejich zahubení věnovat větší pozornost.

Nic netajte

Mít vši je tak trochu stigma, a tak výskyt rodiče často tají, jenže podobný postup komplikuje podchycení nákazy. Dítě nakažené pedikulózou samozřejmě nesmí chodit do školy a po odstranění vší je třeba hlavu kontrolovat ještě nejméně tři týdny.

Nehrozí jen dětem

Vši nejsou jen dětskou záležitostí. Pokud nejste výrazně nakrátko, nebo dokonce
holohlaví, veš vás může »navštívit« klidně i v seniorském věku. „Zavšivení rozhodně není znakem špatné hygieny v rodině,“ říká MUDr. Milan Kudyn. „Pokud ovšem chcete udělat proti nákaze maximum, existují přípravky, které neutralizují statický náboj lidských vlasů, což zabraňuje vším v přenosu z jedné hlavy na druhou.“

Vši neskáčou

Veš neumí skákat ani nemá křídla, takže jediná možnost, jak se »nakazit«, je kontakt s kontaminovanou hlavou nebo třeba s čepicí. Veš je přitahována přirozeným elektrostatickým nábojem vlasů a i při letmém dotyku se zachytí a přeleze. Bohatě stačí jedna dospělá samička, která naklade čerstvé hnidy, a je zaděláno na problém. Focení selfie s kamarády je tedy pro vši ideální možností, jak se přestěhovat. Pozor! Veš může žít i ve vlasech 1 cm dlouhých, takže »ježek« není prevencí.

Jak se vší zbavit?

Pokud nechcete zamířit do lékárny, můžete se vybavit přírodními zbraněmi. Vši odpuzují čajovníkový olej, eukalyptové či anýzové silice. Zabírá i obyčejný ocet, po octovém oplachu se navíc vlasy krásně lesknou. Chemické přípravky seženete v lékárně či drogeriích, stojí mezi 200 a 300 Kč.