Mrtví, zranění nebo budoucí oběti, ke kterým se smrt zatím teprve tiše plíží. S nadsázkou se dá říct, že pracoviště jsou skrytá bojiště ve válce zaměstnanců a šéfů. A zaměstnanci někdy za šéfa položí i život.

Kromě 105 mrtvých, kteří zemřeli v důsledku smrtelného pracovního úrazu, existuje i armáda zraněných. Jen vloni bylo evidovaných 41 000 pracovních úrazů s pracovní neschopností.

Podle odborníků ale řada dalších pracovních úrazů nebyla vůbec nahlášená! Přitom i ze zdánlivé drobnosti se může vyvinout závažný zdravotní problém. „Stačí drobná oděrka, do které se může v toxickém pracovním prostředí dostat nečistota. Následuje sněť a v krajním případě amputace,“ přibližuje riziko předseda ČMKOS Josef Středula. Ten zároveň upozornil i na tři velké problémy, kterým čelí zaměstnanci.

Problém 1: Občanský zákoník ubližuje zaměstnancům 

Poslanecká sněmovna projednává novelu zákoníku práce, která má zajistit, aby zaměstnanci nebyli za pracovní úraz odškodněni hůře než lidé, kteří mají na odškodnění nárok podle občanského zákoníku.

To, co je totiž výhodné například pro lyžaře zraněného na sjezdovce, už nemusí být dobré pro zraněného zaměstnance. „Zaměstnanec by musel v soudním řízení složitě prokazovat odpovědnost svého zaměstnavatele za způsobenou škodu a zavinění s rizikem, že pokud neunese důkazní břemeno, nárok na náhradu škody nevysoudí a bude navíc hradit soudní výdaje,“ říká odborář Středula.

V novele by měl být zachovaný systém, který každé zranění »oboduje«. Hodnota bodu by byla 250 Kč a odboráři chtějí, aby se zvyšovala v závislosti na minimální mzdě.

Problém 2: Šéfové podceňují rizika

Zdá se vám 105 mrtvých vloni málo? Možná si neuvědomujete, že každý třetí den se někdo z práce nevrátí domů. Od roku 2002 tak v práci vyhaslo 1952 životů. „Jako by vymřela jedna celá docela velká vesnice,“ přibližuje číslo předák Středula. Podle údajů Státního úřadu inspekce práce se nejvíc smrtelných úrazů stává ve stavebnictví, lesnictví, ve zpracovatelském průmyslu a v dopravě a skladech.

Alarmující je, že nejvíc »smrťáků« se stane v malých firmách do 50 zaměstnanců. Tam totiž šéfové nejvíc podceňují bezpečnost práce a snaží se vymačkat z podřízených maximum. Jenže vyčerpaní lidé dělají chyby. A často je to chyba poslední…

Problém 3: Rakovina, plíživá smrt z povolání

Podle odborářů každý rok umírá v Evropě 100 000 lidí na rakovinu způsobenou při práci. „Číslo je alarmující. Bohužel EU neslyší na naše požadavky, aby byly co nejdříve stanoveny limity aspoň u 50 nejtoxičtějších látek,“ uvedla Radka Sokolová, místopředsedkyně Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Zatím totiž zaměstnanci pracují s tisícovkami chemikálií, u kterých není jasné, zda můžou způsobit nádorové onemocnění, neplodnost nebo ovlivnit plod v těle matky.

Profesor Jiří Vorlíček, onkolog

„Rakovinou častěji než ostatní populace trpí lidé, kteří pracují s radioaktivním zářením a chemikáliemi. Například osoby, které nechráněně pracují s azbestem, mívají rakovinu pohrudnice. Před sto lety zase kominíci trpěli karcinomem šourku, protože při své práci prolézali komíny a chemikálie z nich způsobovaly tento typ nádoru.“

Látky, které způsobují rakovinu

  • Azbest
  • Arzen
  • Benzol
  • Berylium
  • Nikl
  • Kadmium
  • Benzopyren
  • Polonium
  • Dehet
  • Mastek
  • Formaldehyd
  • DDT
  • Růstové hormony

Fotogalerie
4 fotografie