Jak bylina vypadá?

Medvědí česnek je vytrvalá bylinka, vysoká asi 10 až 50 cm, má podlouhlou, asi 4 až 6 cm dlouhou a 1 až 2 cm tlustou podzemní cibuli. Rostlinka má charakteristické česnekové aroma. Růst ho můžeme vidět jak volně podél potoků, na vlhkých loukách či v lesích, tak i na některých zahrádkách.

Sklizeň už v dubnu

Nejvhodnější dobou ke sběru je duben až květen či červen, ke konzumaci je nejlepší čerstvý medvědí česnek, sušením a vařením se vytrácí vůně, chuť i vitaminy. Pokud máte velkou úrodu, česnekové listy nasekejte a dejte zamrazit.

Vypěstujte si ho doma

medvědí česnek
Autor: profimedia.cz
Pěstování není náročné, množí se jak semeny, tak cibulkami. Dobře roste v polostínu na severní straně, v místech, kde se rostlinám obvykle nedaří. Jen je potřeba pamatovat na zálivku, medvědí česnek potřebuje velmi vlhkou půdu.

Zpracovávají se listy

V kuchyni se česnek medvědí používá podobně jako česnek kuchyňský, jen s tím rozdílem, že se nezpracovávají stroužky, ale listy. Čerstvou nať můžete využít například jako koření do omáček, polévek či masa. Spařené listy lze zpracovávat stejně jako špenát. Dá se také zpracovat jako salát a používat všude tam, kde se obvykle používá cibulka nebo pažitka. Vyrobit z medvědího česneku lze i pesto.

Je to zázrak pro naše zdraví!

› Chrání před vznikem krevních sraženin, kardiovaskulárních chorob a rakovinového bujení.
› Působí projímavě a močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchýř.
› Pomáhá léčit mykózy a ničit nežádoucí střevní bakterie, parazity a zlatého stafylokoka.
› Působí proti závratím, úzkosti a nespavosti.
› Má pozitivní vliv na činnost srdce a podporuje chuť k jídlu.
› Má protiplísňové a antibakteriální účinky.
› Snižuje krevní tlak, působí příznivě na krevní oběh a na arteriosklerózu.
› Reguluje činnost žaludku, má vysoký obsah vitaminu C.

Pozor na jedovatou konvalinku!

Při sběru si dávejte pozor, česnek medvědí svou podobou trochu připomíná jedovatou konvalinku, avšak ta nemá typickou štiplavou česnekovou vůni.

Více o medvědím česneku čtěte ZDE