Alergie

Jedná se o nepřiměřenou reakci imunitního systému na vnější podněty, které jsou běžnou součástí našeho okolí (pyly, plísně, zvířata, potraviny, hmyz apod.). Termín pochází z řeckého "allos ergos", což znamená „jiná reakce“.

Astma

Alergický zánět průduškové sliznice. Nejde o zánět infekční, ale o nadměrnou obrannou reakci průdušek na některé podněty zevního prostředí. Ta způsobuje otok průduškové sliznice, zvýšenou produkci hlenu a také stah průduškové stěny, který omezuje možnost dýchat.

Atopický ekzém

Odborně atopická dermatitida, je chronické onemocnění projevující se na kůži. Vzniká při kombinaci dvou hlavních příčin: zvýšené citlivosti kůže oslabením její ochranné funkce a zvýšené citlivosti imunitního systému na určité látky, nejčastěji alergeny.

Celiakie

Nesnášenlivost lepku. Ve střevě je lepek vnímán jako cizí prvek a tělo se mu brání. Dochází k poškozování sliznice tenkého střeva a vzniku série autoimunitních pochodů poškozujících další orgány a tkáně. Při celiakii je nutné celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu.

Intolerance

Na rozdíl od alergie, při níž je aktivován imunitní systém, není intolerance – nesnášenlivost – způsobena imunitní reakcí, ale metabolickou poruchou. Jedná se o nedostatek nebo úplnou absenci látek, které se podílejí na zpracování určité potraviny nebo její složky.

Křížová alergie

Při ní tělo odpovídá stejným způsobem na podobné alergeny pocházející z různých zdrojů. Ačkoli jde zdánlivě o odlišný zdroj, struktura alergenů se podobá. Pylový alergik tedy může např. dodatečně získat potravinovou alergii. Mnoho lidí trpících alergií na pyl břízy tak reaguje obdobně i na jablka a lískové oříšky.