Existuje velké množství medicinálních hub, jež mají zdraví posilující i léčivé účinky, a to na různé oblasti lidského organismu. Lze je využít i při potížích s astmatem či alergií. Některé z nich mají ale v tomto ohledu výsadní postavení. Patří mez ně houby Reishi, Cordyceps či Agaricus, které podporují a modulují aktivitu imunitního systému, ale rovněž působí pozitivně na plíce.

VÝSADA CÍSAŘŮ
Reishi (lesklokorka lesklá) je velmi ceněnou dřevokaznou houbou, která má svou domovinu ve východní Asii. Houba má přízvisko božská houba nesmrtelnosti. Její vzácnost dokládá fakt, že ve starověké Číně ji směla konzumovat pouze císařská rodina. Zmínky o zlepšení stavu astmatiků při podávání Reishi se objevují ve starých čínských zápiscích a jsou i předmětem moderních vědeckých studií. Jak může Reishi pomoci? Dokáže modulovat reakce imunitního systému, a to hlavně díky vysokému obsahu polysacharidů. U astmatu dochází k změnám v dýchacích cestách daných alergickým zánětem, který se rozvíjí v závislosti na přítomnosti alergenu. Dochází k otoku sliznice, která je infiltrovaná imunitními buňkami, zvýšené produkci hlenu a v akutním stádiu ke stažení hladkých svalů. Tyto faktory vedou k zúžení dýchacích cest a zhoršení průchodu vzduchu a dušnosti, často spojeném s „hvízdáním“ na hrudi. Reishi zasahuje a upravuje zvýšenou reakci imunitního systému na alergeny. Navíc „vychytává“ volné radikály, které se při alergickém zánětu v dýchacích cestách tvoří. Tyto radikály totiž výrazně poškozují sliznice. Reishi oplývá silnými protizánětovými účinky. Dokáže ovlivnit celkový fyzický stav a zlepšuje využití kyslíku tkáněmi i jeho příjem. Reishi tedy nepotlačuje jen příznaky, ale celkově posiluje imunitní systém, plíce i celý organismus. Podobně dokážou pomoci i Cordyceps (housenice čínská)  a Agaricus blazei Murril (žampión brazilský).

Autor: Shutterstock


VÝHODY LÉČIVÝCH HUB
Výhodou užívání hub je velmi nízké riziko nežádoucích reakcí při jejich užívání a možnost užívat preparáty z hub společně s předepsanými léky, aniž by docházelo k narušení jejich účinnosti. Naopak se tyto mohou podporovat. Stejně tak se mohou sčítat účinky v případě použití dvou různých hub. Radu ohledně výběru hub, jejich účinků či dávkování vám poskytne např. terapeut tradiční čínské medicíny.

NEJÚČINNĚJŠÍ JE EXTRAKT
Při výběru preparátu z medicinálních hub je vhodné sledovat složení a to, zda obsahuje medicinální houbu správně zpracovanou, tedy ideálně v podobě extraktu, který je nejúčinnější. Houbové extrakty jsou dostupné v podobě tablet, pro děti jsou pak určené preparáty z medicinálních hub i v podobě chutného sirupu.