Při anafylaktickém šoku dochází k postižení dýchacích cest, vznikají otoky jazyka a hrtanu, což může vést až k zástavě dýchání, postižení kardiovaskulárního systému pak k životu ohrožujícímu poklesu krevního tlaku. Nadměrné vyplavení hormonu histaminu způsobí rozšíření cév a zvýší propustnost cévních stěn. To způsobuje kolaps krevního oběhu.

NEJČASTĚJŠÍ SPOUŠTĚČE

Příčinou takové reakce jsou obvykle některé typické potraviny, jakými jsou ořechy, mořské plody, ryby, vnitřnosti. Kromě potravin ale může být spouštěčem také kontakt s latexem, bodnutí hmyzem, případně podání určitého léku, nebo dokonce zvýšená fyzická zátěž, v některých případech se dokonce příčinu nepodaří objasnit. Příznaky se mohou dostavit po pěti až třiceti minutách po kontaktu s alergenem, ale i déle.

Autor: Shutterstock

ADRENALIN!

Důležitým krokem v rámci první pomoci je podání adrenalinu pomocí autoinjektoru. Lidé, kteří o riziku vzniku této reakce u svého organismu vědí, jej nosí při sobě. Máte-li někoho takového ve svém okolí, měli byste se s použitím této pomůcky seznámit pro všechny případy. Není to však složité ani pro neinformované. Autoinjektor má tvar silnější tužky. Po odstranění ochranného krytu je třeba jej uchopit do dlaně a přitlačit tupým koncem v kolmé poloze zboku ke stehnu, což lze učinit i přes oděv a bez dezinfekce. Automaticky se tak vysune krátká jehla a aplikuje adrenalin. V každém případě je vždy nutné volat rychlou záchrannou pomoc.

PRVNÍ POMOC VE ZKRATCE

  1. užití léků z balíčku první pomoci (adrenalinový autoinjektor)
  2. protišoková poloha, prevence vdechnutí zvratků
  3. zajištění životních funkcí (event. oživování)
  4. prevence přehřátí, podchlazení, klid
  5. zamezení dalšímu vstřebávání alergenu (je-li to možné – např. vytažení žihadla a zaškrcení končetiny nad místem průniku)