Nejčastějšími celoročními alergeny jsou v našich geografických podmínkách roztoči domácího prachu a alergeny některých domácích zvířat (kočka, morčata, pes...). Pacienty s alergií často trápí také sezónní alergeny, především jarní a letní pyly.

NEJČASTĚJŠÍ ALERGENY

S začátkem jara nastává období, kdy se v ovzduší objevují první sezónní alergeny. Jsou jimi pyly jarních stromů, hlavně olše a lísky, krátce po nich pyl břízy a další. Problémy může působit i řepka. Typická sezóna travních pylů začíná někdy v květnu a končí až v pozdějším létě, překrývá se s ní sezóna alergenních bylin a plevelů. Ani na podzim není ale s alergiemi konec, neboť v tomto období se v ovzduší objevují vzdušné plísně.

Alergickou reakci, a to po celý rok, ale mohou vyvolávat některé druhy potravin. Velmi častá je alergie na ořechy, arašídy, mák, ryby, mořské plody, vejce. Reakce se může dostavit dále i po bodnutí včelou nebo vosou, po požití některých léků nebo při podání lokálního anestetika.

Autor: Shutterstock

JAK SE PROJEVUJE

Projevy alergie se odvíjejí od typu postižení a od orgánu, který je alergií postižen. Nápadnými příznaky jsou náhlá rýma a kýchání či ucpaný nos, slzení, svědění a zarudnutí očí, kašel v reakci na určité prostředí. Mohou to ale být i kožní vyrážky nebo otoky, potravinová alergie se projevuje pálením v ústech a hrdle a při větších reakcích nevolností nebo dokonce celkovou slabostí a v extrému až tzv. anafylaktickou reakcí.

MŮŽE JÍT O ŽIVOT

S jakoukoli alergií byste měli navštívit lékaře specialistu, který provede alergologické vyšetření a nejlépe posoudí, jak konkrétní typ alergie léčit. Zcela výjimečné a jen lehké příznaky alergie můžete řešit volně prodejnými přípravky, ale i u těch je dobré se poradit o jejich vhodnosti a užívání. V každém případě mávat rukou nad častým kýcháním, které způsobuje možná prach, možná pyl a možná hlazení vašeho čtyřnohého přítele, není dobrá cesta. Zanedbání alergických příznaků může mít vážné následky, například přechod alergické rýmy v astma. U alergií na potraviny nebo včelí a vosí jed zase hrozí, že další setkání organismu s  alergenem skončí těžkou, život ohrožující reakcí. Ta obvykle začíná svěděním kůže celého těla, otoky, pokračuje dechovými potížemi, slabostí, poklesem krevního tlaku až kolapsem, a není-li stav řešen a postiženému podána první pomoc, může skončit smrtí.

Autor: Shutterstock

Alergie znamená podle odborníků problém na celý život, ačkoli lze v některých případech pozorovat její zklidnění s vymizením či alespoň snížením intenzity příznaků. Je však třeba počítat s tím, že takováto „spící“ alergie se může kdykoliv opět probudit.

ČEŠI A ALERGIE

2,5 milionu – na tolik se odhaduje počet alergiků v České republice

téměř 400 tisíc lidí trpí alergickou rýmou

více než 250 tisíc trpí různými projevy alergických kopřivek

přibližně 250 000 osob trpí alergickými formami ekzému

kolem 500 000 osob se léčí s astmatem