2286374:gallery:true:trueVe světě již běžný trend gynekologických plastik naplno dorazil i k nám. „Nejvíc žádané jsou labioplastiky, neboli modelace malých stydkých pysků. Tuto operaci provedeme ročně zhruba stovce pacientek,“ řekl primář pražského GynCentra MUDr. Petr Pícha s tím, že k dalším častým zákrokům patří omlazení genitálu.

Boj proti tabu
O těchto operacích se u nás skoro vůbec nemluví. Přitom téměř polovina dospělých žen středního a vyššího věku uvádí, že není schopná dosáhnout sexuálního uspokojení, často kvůli problémům s intimními partiemi po porodu nebo v souvislosti s přechodem.

Estetické i zdravotní důvody
Nejčastěji ženy přicházejí s tím, že tam »dole« to není úplně v pořádku a vadí to jim, případně partnerovi. Některé operace se zase provádějí po úrazu nebo se napravují vrozené deformity.

2286372:gallery:true:true

Nejčastější vaginální plastiky

Labioplastika
Velikost malých stydkých pysků trápí mnoho dívek a žen. Normální stav je takový, kdy velké stydké pysky překrývají malé. Zákrok je tedy určen pro ženy, které mají zvětšené malé stydké pysky. Cílem operace je tyto anomálie odstranit a upravit do té podoby, aby ženu nijak neomezovaly třeba při sportu, ale i esteticky. Operuje se v plné narkóze a pacientka je obvykle jeden den hospitalizovaná.

Rejuvenace (omlazení) genitálu

Jde o omlazení genitálu, které zahrnuje plastiku pochvy, poševního vchodu a hráze, kdy se tkáně operačně opraví do podoby před porodem. Zákrok je vhodný pro starší pacientky nebo ženy po porodu, které pociťují menší prožitky při intimním životě či nejsou spokojeny s tím, jak hráz a vchod poševní vypadají. Při operaci se zúží poševní vchod, případně celá pochva a zpevní se hráz.

Obnova panenské blány
Tento zákrok se neprovádí zase tak často. Ovšem některé ženy požadují obnovení panenské blány, tzv. hymenoplastiku buď z náboženských důvodů, nebo zahajují společný život s novým mužem a chtějí prožít například svatební noc »se vším všudy«.

Augmentace velkých stydkých pysků
Jde o zvětšení velkých pysků nejčastěji pomocí vlastní tukové tkáně. Ženy si zákrok přejí hlavně z estetických důvodů kvůli ztrátě elasticity kůže a podkoží velkých pysků.

Cena za intimní krásu
Kolik za podobné zákroky pacientky zaplatí? Pražské GynCentrum nabízí nejčastěji prováděnou labioplastiku od 15 tisíc Kč a omlazení genitálu od 18 500 Kč. „K tomu je ale třeba připočíst další náklady za konzultaci, pobyt ve zdravotnickém zařízení a další,“ upozorňuje primář Pícha. V Polsku je základní cena zákroku o deset tisíc vyšší, v Německu už se pacientky dostanou za hranici 50 000 Kč a ve Švýcarsku dokonce přes 100 tisíc korun.

2286373:gallery:true:trueLaserové zúžení a omlazení
Někdy není třeba provádět operační zákrok, ale stačí ke zúžení a zpevnění pochvy speciální laser. Stejně tak jako k omlazení zevního genitálu. „Díky laseru se pochva zpevní, upraví se inkontinence i pokles pochvy a tím se zlepší i sexuální prožitek pacientky, vysvětluje MUDr. Kateřina Klauzová z kliniky Asklepion a dodává: „Při omlazovacím zákroku se zase zvýší elasticita velkých i malých stydkých pysků a dojde k viditelnému omlazení intimní oblasti.“

2286375:gallery:true:true

Foto GynCentrum, Asklepion