Podle primáře dialyzačního střediska NephroCare Petra Táborského se potíže s ledvinami špatně odhalují. „Často se stává, že se pacient až u nás dozví, že jeho ledviny selhávají a že bude muset chodit na dialýzu. A je to škoda, protože když pacient přijde včas, dá se často průběh onemocnění zpomalit a získat tak čas na kvalitní přípravu na dialýzu nebo transplantaci ledviny.“

Příznaky aneb zpozorněte, když...

* se objeví krev v moči
* vám otékají nohy
* jste často unavení
* máte vyšší krevní tlak
* chodíte často močit, hlavně v noci.

Vyšetření ledvin – rychlé a bezbolestné

Vyšetření se provádí z kapky krve a vy nemusíte být nalačno ani nosit moč. Už dnes se můžete nechat vyšetřit na některých pracovištích zdarma. Seznam zdravotních zařízení najdete na svetovydenledvin.cz, wkd2015.cz a na nephrocare.cz.

Příčiny selhání

* záněty ledvin
* poškození vlivem cukrovky nebo neléčeného vysokého krevního tlaku
* vrozená a dědičná onemocnění ledvin
* ledvinové kameny
* některé druhy otrav

Rada pro vás

„Pokud chcete posílit činnost ledvin, omezte konzumaci potravin obsahujících šťavelany (špenát, angrešt, rajčata, kečup, salát aj.). Do jídelníčku přidejte denně 250 mg hořčíku a 10 mg vitaminu B6. Také doporučuji vyhýbat se pití minerálních vod s vyšším obsahem sodíku než 100 mg/l.,“ radí bylinkář Pavel Popov.

Nálev ze zlatobýlu na urologické problémy

Smíchejte 3 dílky zlatobýlu, 1 díl truskavce, přesličky rolní a rdesna blešníku. Směs přelijte vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat a pak sceďte. Čaj pijte ideálně 3x denně před jídlem, celková doba kúry by měla trvat měsíc až dva.

Čaj pro zdravé ledviny

Smíchejte 40 g kořene jehlice trnité s 30 g listů břízy a stejným množstvím kořenu
lékořice. Čajovou lžičku směsi 10 minut vařte a zhruba 10 minut nechte ustát. Pijte po ránu nalačno tři dny, pak následuje 4 denní pauza a pak opět pokračujte tři dny v pití čaje. Celá kúra trvá 8 týdnů.