1. Sport místo antidepresiv

„Je prokázáno, že pohyb snižuje napětí i frustraci, zvyšuje produkci endorfinů a činí nás šťastnějšími. Vystavení se přirozenému světlu je navíc nejlepším bojovníkem proti depresím,“ říká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který chce projektem Česko se hýbe vést Čechy ke zdravému životnímu stylu. Pokud se necítíte venku hned na běhání, začněte rychlou chůzí. To je nejzdravější cvičení vůbec. Nezatěžují se jím klouby ani páteř – zejména pokud nemáte právě ideální váhu, podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne.

2. Pojmenovávejte věci pravými jmény

Jsou situace, v nichž se cítíte nepříjemně? Zkuste se zastavit, zamyslet a ten pocit pojmenovat. Uvědomujte chvíle, kdy vám je krásně. „Jdete s dítětem ze školky, drží vás za ruku, brebentí a poskakuje radostí. Prodlužte si tyto chvilky. Nenechte si je vzít rychlým doběhem na tramvaj. Běžte domů pěšky. Kolikrát ještě něco tak krásného zažijete?,“ radí Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

3. Radost na každý den

Nejprve si na každý týden napište jednu radůstku, kterou si splníte. Když to dokážete pravidelně každý týden, změňte režim na denní. „Není nutné si dávat velké úkoly. Proč si do deníčku nenapsat drobnosti: Cestou domů z práce se zastavím na dobrou kávu. Dám si na PC jarní tapetu, která mě vždy rozveselí. Nebudu tento týden prát. Koupím si bláznivý lesk na rty. Z práce půjdu domů pěšky. Na štiplavou poznámku své dospívající dcery se jenom usměju. Uvidíte sama, že čím praštěnější nápad si zapíšete, tím víc ho budete chtít splnit,“ říká z vlastní zkušenosti Štěpánka Štrougalová.

4. Nebojte se ptát

Je v práci nějaký pracovní telefonát či úkol, do kterého se vám nechce? Oddalujete ho a to vás ještě více stresuje – večer totiž většinou znovu »vyskočí« a zapříčiní, že nemůžete usnout. Pravděpodobně to nakonec stejně budete muset vyřídit sami, ale pokud je vás v práci víc a jste zastupitelní, zkuste se zeptat některého kolegy. Možná budete překvapeni. Každý jsme prostě jiný. Vaše nechuť k některým pracovním povinnostem může být pro druhého výzvou, nebo dokonce hračkou. Komunikace je základ!

5. Naordinujte si dopoledne v posteli

Něco zcela jiného je ovšem naučit se řízeně vypnout i přes to, že domácnost je plná povinností. „Jednou za čas doporučuju naordinovat si víkendový půlden v posteli – není to jednoduché, člověk má stále pocit, že povinnosti ho dohánějí,“ radí Kristýna Přibylová z dětského cvičebního centra Monkey´s Gym.

6. Relaxujte tancem

Skvělým prostředkem boje proti stresu je terapie tancem, relaxační novinka, kterou si už oblíbilo mnoho českých žen. „Prostřednictvím tance si prožijete emoce, které jste se snažili potlačit, vytěsnit, přijmete je a vyčistíte se. Tanec je jazykem našeho těla i duše, navíc velice příjemným,“ říká Sabina Kmecová z hotelu Nebespán v Kašperských Horách, která terapie tancem pořádá.

7. Očistěte se s ajurvédou

Ajurvéda si v Evropě získává čím dál více příznivců. Není se čemu divit, je to nejstarší léčebný systém na světě. Dokáže zastavit předčasné stárnutí, zlepší špatné zažívání, nemoci kloubů, zbaví migrén, velkých úspěchů dosahuje u lidí trpících poruchami spánku a hlavně – skvěle posiluje ve stresových situacích. Její podstatou je dostat se do harmonie, především cvičením a zdravou stravou. Je však velmi důležité vybrat si specialistu a nenaletět šarlatánům.

8. Do postele o hodinu dříve

Zbavte se spánkového deficitu. Do postele se vypravte místo půlnoci v jedenáct, a to i tehdy, když se vám nechce. Nenechávejte to až na naprostou únavu. V posteli nesledujte televizi, vypněte si mobil a nečtěte. Prostě jen ležte ve vyvětrané místnosti a zkuste přestat myslet.

9. Ranní dvacetiminutovka

Zpomalte. Ideálně hned ráno a začněte 20 minutami klidu nebo něčím, co děláte skutečně rádi. Meditujte, cvičte, běhejte, přečtěte si něco hezkého nebo jen tak nastavte tvář slunci. Pak si v klidu a realisticky naplánujte, co zvládnete, a třeba si to i napište. Večer nebudete naštvaní, že jste udělali jen polovinu. Nezapomeňte, že vaše síly mají vlastní hranice.

10. Buďte na sebe hodní

„To, jak každý den mluvíte o jiných i o sobě, vytváří vaši realitu. Jen hezké slovo přitahuje hezké chvíle a i zdravý fyzický stav. Nepřehánějte to s péčí o druhé, mějte sebe na prvním místě. Naučte se říkat ne. Pracujte na pozitivním myšlení a každý den se usmívejte. Úsměv vyvolává ozdravné procesy ve vašem těle,“ uzavírá odborník na zdravý životní styl Martin Škába.