Pravidelná fyzická aktivita by měla být samozřejmou součástí našeho života. Sedavý životní styl má jen negativní důsledky. Přispívá k rozvoji rizikových faktorů pro vznik kardiovaskulárních chorob, vysokého tlaku, cukrovky, vysokého cholesterolu, všechny naše orgány bez pravidelného pohybu fungují hůře a jsou tak náchylnější k nemocem. Častými důsledky jsou onemocnění svalů a kostí, bolesti zad a krční páteře a s nimi související bolesti hlavy, hemoroidy, zácpa, chronická únava… Takže je opravdu nutné se hýbat. Ale pozor! Hýbat zdravě, to znamená nezatěžovat organismus jednostranně a nadmíru.

BEZPEČNÁ PROCHÁZKA

Procházení je ideální, „doporučená denní dávka“ alespoň třicet minut.  Nelze na tom nic zkazit, důležitá je kvalitní obuv a čerstvý vzduch. Pokud podnikáte pravidelně dlouhé túry a navíc chcete svou chůzi povýšit na efektivnější pohyb, provozujte nordic walking – chůzi s holemi. Je považována za jeden z nejzdravějších rekreačních sportů. Proč? Jedná se o aktivní chůzi v pravidelném rytmu, kde jsou do jednoho pohybu zapojeny ruce i nohy právě pomocí speciálních hůlek. Tímto koordinovaným pohybem se upraví rytmus dýchání a zpravidelní se tepová frekvence.

BĚHÁTE SPRÁVNĚ?

I běh je skvělý. Jen dejte pozor – kloubům nedělá dobře běh po příliš tvrdém či nerovném povrchu či do srázů. A ideální „dávka“ není o vzdálenosti, běh vám musí být příjemný, nejste-li trénovaní sportovci, stačí 20 až 30 minut denně. 

SPORTY PRO KAŽDÉHO

Mezi zdravé sporty (jsou-li provozovány pravidelně, rekreačně a s dodržováním základních pravidel např. držení těla či požadavků na vybavení) patří: klasická chůze, běh, nordic walking, bruslení na kolečkových bruslích, jízda na kole, plavání, jóga, pilates aj.

Nejlepším pohybem pro zlepšení zdraví je vytrvalostní aktivita v nízké intenzitě. Co se týká sportu, tak jednoznačně v zimě běžky, které jsou i šetrné ke kloubům, a v létě kolo, běh a delší pěší túry...
Autor: Archiv Martina Koukala