Jaro jako optimistické období je dobrou příležitostí k tomu, abychom se zbavili zlozvyků, které nás po zdravotní stránce ohrožují. Netýká se některý z těch nejčastějších právě vás?

JEDNA SKLENKA NEUBLÍŽÍ

Co třeba nadměrná konzumace alkoholu? Kolik ho vypijete denně? Sklenička piva nebo vína po obědě či večeři rozhodně neublíží, naopak může pomoci pokrm lépe strávit. Právě jedna sklenka je ale obecná míra, kterou byste neměli překračovat.

KOUŘENÍ UŽ NENÍ MODERNÍ

Pokud jde o cigarety, tam už neexistuje žádná „zdraví“ prospěšná denní dávka jako u piva či vína. O škodlivosti kouření všichni víme, možná ale netušíme, čím přesně je nebezpečné. Věděli jste, že cigarety zvyšují krevní tlak a snižují hodnotu dobrého cholesterolu? Přispívají tak k onemocnění srdce, riziku infarktu a výskytu krevních sraženin.

NEPŘÍTEL STRES

Negativní dopad má na lidský organismus v jakémkoli období roku, a o to více v období, kdy pociťujeme tzv. jarní únavu, samozřejmě stres. Je dobré si uvědomit, že díky němu, ale i dalším okolnostem (nevhodné stravování, prostředí, nedostatek pohybu apod.) probíhají v těle nezdravé procesy, na jejichž likvidaci právě v této době už tělo nestačí a dochází k oslabení imunitního systému.

CO S TÍM?

Co takhle dát si jarní předsevzetí, že odstraníte některý ze zmíněných zlozvyků – a patří sem samozřejmě také snaha o dostatek pohybu. Odlehčete jídelníček. Místo červeného masa zařaďte drůbež (bio), ryby a více čerstvé jarní zeleniny. Vhodné jsou i pročišťovací čaje z bylinek, tužebníku, břízy, jetele. Své tělo posilujte, začít můžete například doplňováním vitamínů a minerálů, kterých má organismus po zimě nedostatek a jsou důležité pro správné fungování všech procesů v těle. Své místo má při jarní únavě i homeopatie. Ideální je poradit se s lékařem, odborníkem v homeopatii, který vám vybere konstituční lék, tedy lék na míru. Lékaře můžete najít na webu svethomeopatie.cz. Homeopatie vám může pomoci lépe nastavit metabolismus, vyrovnat se se změnami počasí a nastartovat ozdravnou kúru.    

Jarní tip:

Pokud u vás převládá psychická únava s pobolíváním hlavy a nespavostí, máte unavené oči, jste přecitlivělí na hluk a máte problémy se soustředěním, vyzkoušejte homeopatický lék Kalium phosporicum (hydrogenfosforečnan draselný K2HPO4), který v těle představuje základní prvek nervové tkáně, svalů a červených krvinek. Během několika dnů se vám vrátí přirozená činorodost.

Martin Koukal, lyžař:

"Stres se u mě na zdraví a výkonnosti vždy výrazně projeví, takže se snažím se mu vyhýbat, co to jde. Jednou z nejlepších možností úniku je pro mě pohyb na čerstvém vzduchu a sportování."