Vitamíny

V jarním období je vhodné doplňovat především vitamíny A, C a E, ale také hořčík a B-komplex. Po zimě organismu chybí také důležité „déčko“, které podporuje správnou funkci imunitního systému, ale ovlivňuje i metabolismus vápníku kostí.

Správná strava

Zdravá a vyvážená strava je základ. Přináší totiž pestrou škálu látek – vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších, které tělo potřebuje k správnému fungování. Nenechte se mýlit, zdravá strava neznamená živit se jen zeleninou a ovocem a trpět hlady. Nemusíte si nutně odříkat. I hřešit občas můžete, v rozumné míře. Jíst byste pak měli pravidelně a v klidu.

Pravidelný pohyb

Zaklínadlo podobné sousloví „zdravá strava“. Je to přitom rovněž velmi jednoduché. Pravidelný pohyb neznamená mučit své tělo ve fitness centrech a každodenním maratonem v lese. Nepleťte si pohyb se sportovními výkony. Stačí dlouhé procházky, jízda na kole, rekreační sport, který vám dělá radost, ideálně na čerstvém vzduchu.

Autor: Shutterstock

Dostatek spánku

Spánek je pro imunitu velmi důležitý. Mj. se při něm tvoří hormon melatonin, který pozitivně působí v mnoha tělesných procesech. K jeho tvorbě však dochází pouze za tmy. Aby se ho vytvořilo dostatečné množství, je ideální dodržovat 8 hodin spánku, a to v noci. A pozor – spánek by měl být kvalitní. Bez usínání pod vlivem alkoholu, na pohodlném lůžku a v místnosti s kvalitním vzduchem.

Radost ze života

Stres, špatná nálada. Nic z toho imunitnímu systému nepřidá, naopak. Pokud už se stresu nemůžete, např. v zaměstnání, vyhnout, naučte se s ním pracovat a odbourávat jej. Osvojte si třeba jednoduché triky východních učení, které vám umožní se po vypjaté situaci správně vydýchat a zklidnit. Věnujte se koníčkům a blízkým, kteří vás nabijí optimismem.

Probiotika a enzymy

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které se dostávají do těla v potravě a příznivě ovlivňují střevní mikroflóru. Vitamíny, které naše tělo nevyrábí, se nejčastěji účastní látkové výměny jako součást enzymů, bez nichž by nemohly probíhat žádné biochemické procesy – bez enzymů by ne-
existoval život. Některé enzymy v těle řídí správné fungování imunity. Je-li organismus oslaben a nedokáže sám zvládnout např. silný zánět, je důležité přijímat enzymy zvenčí. Zabraňují častému opakování nemoci, které může neblaze ovlivnit zdraví.

Martin Koukal, olympionik:

„V době, kdy jsem závodně lyžoval, jsem jarní únavou, pocitem fyzické i psychické vyčerpanosti, trpěl pravidelně, ale to bylo spíš vyčerpáním z náročné a dlouhé sezóny. Letos je to poprvé, kdy nemám takový zápřah.“