Denisa sedí vedle svého přítele na recepci protonového centra a usmívá se.  Protonová léčba pro ni dnešním dnem končí. Poté, co mladé dívce z Tučap u Tábora letos v květnu, na její dvacáté narozeniny, potvrdili Hodgkinův lymfom mezihrudí, následoval namísto zkoušky »dospělosti« spíše maraton po českých nemocnicích…

„Nejdříve jsem pořád zvracela a doktor mi nasadil antibiotika, která nezabírala. Nakonec mne museli odvést na infekční oddělení v Táboře a z něj pak na histologii do pražské Thomayerovy nemocnice," vzpomíná Denisa, která pochází z Tučap na Táborsku. Následovala léčba chemoterapií na Vinohradech a nakonec cesta do protonového centra v Praze s doporučením na ozařování.

Vybrali proton

„Lékaři pro mne vybrali proton, který šetří okolní orgány, a já doufala, že pojišťovna léčbu zaplatí," říká Denisa. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna souhlas s úhradou zaslala a Denisa nastoupila na plánování protonové léčby. Každý den pak do Prahy dojížděla z Tučap sanitkou. Ve srovnání s chemoterapií, kdy nemohla po první chemoterapii jíst ani pít a pobývala v nemocnici, snášela Denisa protonové ozařování velmi dobře.

Opravdový dárek

Zatímco vloni si Denisa přála k Vánocům nový telefon, letos má přání mnohem skromnější. Výsledky vyšetření bez nálezu a v červnu konečně dodělat tu školu.

Čtyři tisíce ročně

Lymfomy neboli nádory lymfatické tkáně postihují kolem čtyř tisíc Čechů ročně a bohužel se často jedná o mladé lidi. Tato onemocnění se často léčí kombinací chemoterapie, cílené biologické léčby a ozařování. Prognóza lymfomových onemocnění je často velmi dobrá. Proto je nutné především snížit riziko následků onkologické léčby, a to za podmínek, že se nesníží protinádorová účinnost léčby.

Fotogalerie
4 fotografie