1) Dostatek tekutin

Doporučuje se vypít až 4 litry denně. Voda okysličuje krev, čímž napomáhá vyplavovat bakterie a viry z imunitního systému a udržuje tělo hydratované. Pití vody či čaje je také velmi důležité při horečce, protože pocením dochází ke ztrátě tekutin. Tip: Pitný režim můžete obohatit také o slabé zelené a bylinné čaje nebo si do vody můžete nakrájet čerstvý zázvor.

2) Doplňte zinek

Zinek napomáhá imunitnímu systému bojovat s bakteriemi a viry a tím zkracuje průběh nachlazení. Pro své tělo ho můžete získat třeba z dýňových semínek, ořechů, jater a veškeré zelené listové zeleniny.

3) Inhalace

Inhalátor rychle uleví od nachlazení.
Autor: Omron
Inhalování vám pomůže uvolnit dýchací cesty. Stačí do odměrky nalít fyziologický roztok, minerálku Vincentku nebo jakýkoli dostupný inhalační roztok, nasunout na přístroj masku, stisknout tlačítko a přirozeně dýchat. Do plic vám okamžitě začne pronikat pára pokojové teploty a uleví se vám. Používání inhalátoru při prvních příznacích nachlazení zabrání propuknutí onemocnění do těžšího stadia.

4) Kloktání slané vody

Kloktání slané vody je zaručený tip. Kloktáním totiž vyplavíte z úst a hltanu choroboplodné zárodky. Do sklenice vlažné vody přidejte lžičku kuchyňské nebo mořské soli. Sůl má dezinfekční účinky a zvlhčuje sliznice, což vás zbaví nepříjemného škrábání v krku. Pro zajištění účinku kloktejte několikrát za den. A pokud je vám chuť slané vody nepříjemná, ochuťte si ji lžičkou medu. A pozor! Rozhodně nepolykejte!

5) Zábal

Proti horečce, dalšímu příznaku nachlazení, pomůže vlhký zábal. Obklad položte na čelo, do podpaží nebo do oblasti třísel. Nechte ho působit do doby, než se začne zahřívat. Zábal opakujte každou půlhodinu, dokud teplota neklesne. Cílem není horečku úplně srazit, ale pouze navodit tělu pocit úlevy.