Co je tedy zdravotním důvodem k provedení obřízky? Tzv. fimóza neboli zúžená předkožka. Ta totiž pánům může velmi omezovat sexuální život a představovat riziko akutního zaškrcení. Fimóza také způsobuje problémy při močení a je zdrojem opakovaných zánětů kvůli ztížené hygieně.

plastický chirurg Lukáš Frajer
Autor: archiv Blesku
Čeští lékaři pak provádějí obřízku nejčastěji třem věkovým skupinám mužských pacientů: malým chlapcům, dospívajícím mladíkům a starším mužům. „U nás se obřízka provádí především v případě, že muži či chlapci nemohou vůbec, anebo jen velmi obtížně, přetáhnout předkožku. Z hygienického či estetického důvodu málokdy,“ míní plastický chirurg Lukáš Frajer z Perfect Clinic.

Proč se muži ve světě nechávají obřezat?

1. Z rituálně-náboženských důvodů muslimové a židé.

2. Z hygienických důvodů. Odstranění předkožky totiž podle Světové zdravotnické organizace omezuje šíření viru HIV a jiných sexuálně přenosných nemocí. Také snižuje pravděpodobnost rakoviny děložního čípku u žen, karcinomu jazyku, či přenos mykóz a bakteriálních a virových zánětů.  Po obřízce totiž dochází ke změně epitelu na povrchu žaludu, kůže »ztloustne«, a proto je průnik infekce a její přenos méně pravděpodobný.

3. Z estetických důvodů. Obřezaný pohlavní úd prý totiž opticky vypadá delší a širší.

Jednoduchý zákrok

Obřízka patří mezi jednodušší zákroky. Při zákroku lékař buď zcela, anebo částečně odstraní předkožku a kůži přišije k okraji penisu pod žaludem. Operace se u dospělých provádí zpravidla v částečném znecitlivění, u dětí v celkovém. Rekonvalescence trvá zhruba 4 týdny, poté se může muž vrátit k sexuální aktivitě.

Změna v sexuálním životě? Možná…

Jaké změny vlastně mohou muži (a tím pádem i ženy) po obřízce očekávat v sexuálním životě? „Žalud penisu, původně krytý předkožkou, je po operaci částečně nebo úplně obnažen a tedy více vystaven zevním podnětům. Proto se vůči nim postupně stává méně citlivým. Tím myslím hlavně při kontaktu se spodním prádlem. Teoreticky by tedy při pohlavním styku mělo trvat déle, než dojde k ejakulaci,“ uvádí plastický chirurg Jiří Paděra.

Obřízka neřeší předčasnou ejakulaci

Plastický chirurg Lukáš Frajer každopádně varuje před snahou řešit předčasnou ejakulaci právě obřízkou. „Myslím, že efekt prodloužené výdrže je velmi individuální,“ podotýká lékař. „Na léčbu předčasné ejakulace už dnes existuje lék. Jeho účinnost, spolehlivost a bezpečnost byla prokázána v mnoha klinických studiích na více než 6000 mužů,“ doporučuje speciální léčbu androlog MUDr. Libor Zámečník z Urologické kliniky VFN a 1. LF UK.

Jak vzniká fimóza

Zúžení předkožky u malých chlapců bývá někdy zaměňováno s nepravou fimózou, se kterou se miminka přirozeně rodí. Jde o to, že mají slepený vnitřní list předkožky se žaludem, tedy kožní řasu nelze přetáhnout před žalud. Ve většině případů to odezní zhruba do jejich 3 let. Pokud se tak nestane, lékaři zpravidla nejprve volí konzervativní léčbu, kortikosteroidy. Až pokud nezabere, přistupují k tzv. konglutinaci, kdy se jen rozšíří ústí předkožky a oddělí oba listy od sebe při současném zachování celé kožní řasy.

Obřízka ze zdravotních důvodů

„Obřízku podstupují především dospívající chlapci, kteří zjistí, že mají problém při sexu. Dále pak starší muži, u kterých kvůli snížené hygieně došlo k rozvoji fimózy a zúžení zevního ústí,“ míní Lukáš Frajer. „Fimóza bývá u této skupiny častou komplikací cukrovky,“ doplňuje Jiří Paděra.