Hlavní zásadou je snížení délky expozice, tedy vystavení se slunečnímu záření, a to především v dopoledních hodinách. „Na zimní dovolenou na hory s sebou určitě nezapomeňte vzít ochranné prostředky se silným ochranným UV faktorem – tedy opalovací krémy, tyčinky na rty a sluneční brýle,” radí Mgr. Šárka Korbářová, lékárnice z Alphega lékárny v Třebíči.

Vliv UV záření na oko

Proč je UV záření pro oči tak škodlivé? V oku je absorbuje spojivka a částečně i rohovka. Po ozáření oka UV paprsky může dojít po 30 minutách až 24 hodinách k prudkému zánětu spojivek a rohovky, který je provázený zpravidla zánětlivou reakcí kůže očních víček a kůže obličeje. U očí jsou tyto potíže způsobeny tím, že se vrchní vrstva rohovky odlupuje a dochází k dráždění citlivých nervových zakončení v rohovce. Krátkodobé poškození se může projevit neinfekčním zánětem rohovky. Oči jsou pak citlivé zejména na chladivý vítr nebo sníh. Zánět rohovky se projevuje bolestivostí očí, zarudnutím,  pocitem cizího tělíska v oku a nadměrným slzením.

Nemusíte nic cítit

Dlouhodobé poškození oka je závažnější problém, navíc bývá často bez příznaků. Čím déle vystavujete své oči UV záření bez ochrany, tím je riziko poškození oka a vzniku onemocnění větší, zejména s přibývajícím věkem. Typickým příkladem je šedý zákal, při němž se čočka oka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo. Jedinou možnou léčbou je pak operace. „Slunce je pro oči škodlivé bez ohledu na to, zda je duben nebo září. Jeho intenzita se mění s nadmořskou výškou. Největší nebezpečí hrozí ve vysokých nadmořských výškách, na zasněžených horách či písčitých plážích. I denní doba má na jeho intenzitu vliv. Lze říci, že čím je slunce výše, tím je intenzita UV záření vyšší. Oči jsou UV záření vystaveny více v dopoledních a odpoledních hodinách než v přímé poledne,” říká lékárnice a dodává: „Když je totiž slunce níže nad obzorem, je pravděpodobnější, že do něj pohlédneme, než pokud je přímo nad námi. Proto je třeba chránit oči celý den. Ostražitost je pak vhodná především u dětí a dospívajících. Ti totiž mají širší a průhlednější čočku, a jsou proto zranitelnější.”

Sluneční brýle - nejen doplněk

Ačkoli většina z nás považuje sluneční brýle za  módní doplněk, neměli bychom zapomínat na jejich primární funkci – ochranu očí před škodlivým UV zářením. Kvalitní sluneční brýle, které jsou k dostání také v lékárnách, obsahují UV filtr. Takové brýle mají obvykle označení CE a údaje o UV filtru bývají popsány na stranici brýlí (obvykle značka UV 400). Na argument typu „Ty jsou ale drahé!“ zapomeňte. Brýle s UV filtrem jsou bezesporu kvalitnější a při jejich nošení máte jistotu, že vás proti UV záření skutečně ochrání. Při výběru se snažte, aby brýle nejen dobře seděly, ale zohledněte i skutečnost, že sluneční záření se k očím dostává jak zepředu, tak ze stran či zezadu. Proto je lepší volit brýle s většími skly. Nejlepší ochranu pak poskytují anatomicky tvarované brýle.